CFO Paul Verhagen: “Fugro is een van de best beschermde bedrijven van Nederland”

Laatst bijgewerkt: 20 July 2023 10:22
Terwijl een halvering van de olieprijs druk zet op de omzet van Fugro, moet het beursgenoteerde bedrijf uit Leidschendam zich ook nog weren tegen de overnamepoging van het grotere Boskalis. Paul Verhagen, CFO van Fugro staat, spreekt zich uit over de kwestie.
Als CFO van Fugro staat Paul Verhagen voor een aantal uitdagingen. Fugro verzamelt en analyseert bodemgegevens voor onder meer bedrijven in de olie- en gassector. De halvering van de olieprijs heeft er echter voor gezorgd dat oliebedrijven hun investeringen terugschroeven. Geen welkome ontwikkeling voor het beursgenoteerde Fugro. Daarnaast moeten portfoliokeuzes worden gemaakt en zit de onderneming in een grootschalig transformatieproces. 
Ondertussen aast het grotere en tevens beursgenoteerde Boskalis op een volledige overname van Fugro. De grootste baggeraar ter wereld heeft een belang opgebouwd in Fugro van 25%. Als dat boven de 30% komt, is het volgens de wet verplicht om een openbaar bod te doen op de rest van het bedrijf. Fugro zelf heeft echter al meerdere malen aangegeven dat het niet zit te wachten op een overname van Boskalis. 
 
De baggeraarsboten van Boskalis kunnen de techniek van Fugro goed gebruiken
CFO Paul Verhagen benadrukt in een gesprek met CFO Magazine, een zusterblad van M&A Magazine, dat een belangrijk onderdeel van de strategie van Fugro is dat de onderneming een onafhankelijke serviceprovider wil zijn en dat het de vertrouwelijkheid van zijn klantendata moet kunnen garanderen. Dat betekent volgens hem niet dat ze niet overgenomen kunnen worden, maar bij de overname mag die onafhankelijke serviceverlening niet in het geding komen. 
”In het geval van Boskalis vinden wij dat dit het geval is omdat we services verlenen aan concurrenten en klanten van Boskalis,” aldus Verhagen. “Je kunt dan in een situatie komen van de slager die zijn eigen vlees keurt waardoor de klant ons de opdracht niet zal gunnen.”
Beschermingswal
Om ongewenste overnamepogingen te weerstaan, heeft de bodemonderzoeker een typisch Nederlandse beschermingsconstructie opgezet die bepaalde aandeelhouders in het bedrijf de mogelijkheid geeft om overnames te veto’en. Verhagen: “We zijn een van de best beschermde bedrijven in Nederland, we hebben twee onafhankelijke stichtingen en een certificering van aandelen hetgeen van strategisch belang is om als onafhankelijk dienstverlener te kunnen opereren.”
Ook binnen de organisatie worden er vragen gesteld over de intenties van Boskalis en de waarschijnlijkheid van een succesvol bid van Boskalis. Verhagen: “We communiceren daarover open en geven onze mening. We geven aan dat Boskalis meerdere malen publiek heeft bevestigd dat het huidige aandeel in Fugro geen opmaat is naar een bod.”
Door de felle weerstand van Fugro is het echter de vraag of dat bod er nog gaat komen. Analisten van zakenbank Morgan Stanley schatten de kans in ieder geval laag in, gezien alle drempels die de bodemonderzoeker opwerpt om een acquisitie te voorkomen. "We denken dat de kracht van en het aantal anti-overname maatregelen bij Fugro een fusie of overname een non-issue maken", schreven de analisten twee weken geleden.
 
Gerelateerde artikelen