CFO Award-winnaars Hooft Graafland (Heineken), De Wit (Bol.com) en Vree (Arcadis) mede geroemd om hun M&A-kwaliteiten

Rene Hooft Graafland (vml. Heineken), Marijn de Wit (Bol.com) en Renier Vree (Arcadis) hebben gisteren een CFO Award gewonnen. Dat werd gisteren bekend gemaakt tijdens CFO Day. Opmerkelijk is dat de drie laureaten een goede staat van dienst hebben op het gebied van M&A.
Ruim 450 CFO’s kwamen op dinsdag 2 juni 2015 bijeen in Huis ter Duin te Noordwijk om de uitdagingen van het huidige tijdperk te bespreken. Ook werden daar de CFO Awards uitgereikt. Het thema van dit jaar was ‘put your business in the fast lane’. 
Rene Hooft Graafland ontving de Lifetime Achievement Award van de CFO Community. Vorige maand ging hij met pensioen nadat hij tien jaar lang CFO was van Heineken, een van de meest iconische bedrijven van Nederland. Behalve deze award, werden er ook twee Special Achievement Awards uitgereikt. Deze gingen naar Marijn de Wit van Bol.com en Renier Vree van Arcadis. De drie award-winnaars hebben veel avonturen meegemaakt op het gebied van M&A, zo bleek uit de juryrapporten. 
Integratie van overnames
In de tien jaar dat René Hooft Graafland CFO en lid van de raad van bestuur van Heineken was, is de onderneming uitgegroeid van een bierbrouwer die actief was in 65 landen met een omzet van 10 miljard euro, tot een multinational met activiteiten in 178 landen en een omzet van 21,3 miljard euro. "Deze groei is te danken aan de sterke tandem van CEO Jean-François van Boxmeer en René Hooft Graafland, waarbij de rolverdeling was dat Van Boxmeer zich richtte op acquisities, terwijl Hooft Graafland zorg droeg voor de financiering en inbedding in de organisatie," zo luidde het jury-ordeel
Ook de CFO van Arcadis, Renier Vree, wordt door de jury geroemd om de wijze waarop hij de vele acquisities van het bedrijf succesvol heeft weten te integreren. "Renier Vree speelt als CFO een cruciale rol in de groeistrategie van Arcadis, waarbij naast autonome groei acquisities een belangrijke plaats innemen, aangezien Arcadis opereert in een markt waar het consolidatiepotentieel groot is," aldus de CFO Community. Een bijzondere prestatie van Vree is dat hij een acquisite in Azie, die in het slop was geraakt, eigenhandig op de rails heeft gekregen. 
Overnametraject Bol.com
De Wit van Bol.com, een CFO die wordt gerespecteerd om zijn nieuwe stijl van leiding geven, was met zijn bedrijf juist het object van een overname. In 2012 werd bol.com voor 350 miljoen euro gekocht door Ahold. "Marijn speelde een cruciale rol in het structureren en leiden van het overnametraject in 2009 van bol.com door NPM Capital en Cyrte Investments, en later de verkoop aan Ahold," concludeerde de jury. "Zonder uitzondering zijn de professionals die betrokken zijn bij de tijdens het proces uitgevoerde interne en externe audits, zeer te spreken over de wijze waarop Marijn ervoor heeft gezorgd dat in alle hectiek en dynamiek, controle, risicobeheer en administratie van een hoog niveau zijn."
 
Gerelateerde artikelen