CEO MovieMax en Videoland groeit door in strijd met Netflix, Game of Thrones en de majors

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:15
Co Mast is als 18 jarige begonnen als bedrijfsleider bij een weidewinkel in de Hoekse Waard en sloot in 2013 een miljoenendeal met RTL voor video-on-demand. Hij heeft zijn bedrijf geloodst door de transformatie van video naar DVD en van de videotheek naar online. “Je moet blijven duwen en geloven”
CEO van The Entertainment Group Co Mast deelt zijn visie op disruptive growth tijdens de roundtable op het Corporate Growth Summit. Bekijk hier het programma >>>
 
Op zijn achttiende werkte Mast als bedrijfsleider van de lokale weidewinkel de Witte Boerderij in de Hoekse Waard. In de supermarkt was een fotoafdeling gevestigd die bijverdiende door videobanden te verhuren. “Om zes uur ging de winkel dicht en werden er geen video’s verhuurd. Ik vroeg de eigenaar of ik de videobanden mee mocht nemen om ze te verhuren, dan zou hij ook een deel van de omzet krijgen. Zo reed ik met een karretje achter mijn landrover door de Hoekse Waard, waar mensen drie video’s konden huren voor 25 gulden.” Dat was de eerste stap van Mast in de entertainmentindustrie. 
Toen de supermarkteigenaar besloot de winkel te verkopen heeft Mast zelf nieuwe winkels geopend onder de naam Video-Vision. Eerst bij supermarkten, omdat Mast daar zijn netwerk had, daarna bij andere winkels waaronder de V&D. “Het liep hartstikke leuk tot in 1985 de echte videotheken kwamen. Die waren in tegenstelling tot ons  ‘s avonds open. Wij niet omdat we in supermarkten zaten. Toen heb ik veel winkels buiten het pand verplaatst. Dat was veel werk en heeft me groei gekost.” Daarna groeide Video-Vision gestaag door tot 39 winkels, maar zag hij wel dat concurrenten zoals Videoland harder groeiden dan Video-Vision. “Ik had op dat moment alle winkels in bezit. Een collega van mij kwam met het idee om te franchisen. Ik zag daar in eerste instantie niets in, want je bent zo goed als je slechtste ondernemer. Na veel gesprekken heb ik toch besloten het te doen en daarna zijn we snel gegroeid. Met soms wel twintig nieuwe winkels per jaar.” 
Internationale groei
Om de groei door te kunnen zetten moest Mast de grens over. “Ik kon niet zoveel met de merknaam Video-Vision, want die naam was alleen in Nederland vastgelegd. In België had iemand anders die naam. Toen ben ik met een nieuwe naam gekomen, MovieMAX, en heb die in veel andere landen geregistreerd.” Het bedrijf groeide hard door als franchiseorganisatie in meerdere landen. In 2004 was het videobedrijf gegroeid tot 260 winkels. “Dat was een het beste jaar ooit voor DVD-verhuur en ik zag goede mogelijkheden om verder te groeien.” 
MovieMAX ging samen met concurrent Filmstation, waardoor het groeide tot 360 winkels. Mast wilde ook concurrent Videoland kopen van Philips, maar die prijs ging naar het management van Videoland die via een MBO de videotheekketen in handen kreeg. Uiteindelijk kreeg Mast toch zijn zin en kocht het in 2006 Videoland. “Toen was de online markt al aardig in opkomst, waardoor videotheken het moeilijker kregen. Door de overname kregen wij locaties op de beste plekken in handen en konden wij veel kosten besparen door beide organisaties samen te voegen. We hadden maar één hoofdkantoor en één magazijn nodig. 
 
CEO Co Mast van The Entertainment Group
CEO Co Mast van The Entertainment Group voor de nieuwe portal van Videoland en MovieMax 
Digitale transformatie
Met de samenvoeging van beide videotheekbedrijven zijn ook de eerste digitale stappen gezet. “In 2006 zijn we met een videoportal voor op de PC begonnen. Je kon vanaf twee euro een stream kopen waardoor je 48  toegang kreeg of vanaf 7,99 een film downloaden.” Het model was lastig te combineren met een franchisemodel, omdat de franchisenemers omzet derving hadden maar de inkomsten waren moeilijk terug te rekenen per winkel.  “Dat hebben we opgelost door de omzet te verdelen op basis van het postcodegebied.” 
Het idee voor de PC portal heeft de ondernemer gezien bij buitenlandse bedrijven. In het begin lukte het de organisatie niet goed om geld te verdienen met de nieuwe functie, mede omdat veel mensen illegaal downloaden. “Een  digitale collega, Joost Sanders, had een site Mejane waarmee hij B-films verhuurde via de zijn portal. Hij maakte een omzet waar ik van schrok.” Dat wilde Mast ook dus hebben ze een deal gesloten waar de content van A-films van Videoland en MovieMAX werd aangeboden via de portal van van Mejane en Sanders zou de PC-portal van Videoland en MovieMAX verder ontwikkelen. 
Langzaam maar zeker verschoof video-on-demand van de PC naar de televisie en wilden de nieuwe televisieaanbieders daar ook een aandeel in hebben. Mast sloot deals met onder andere KPN, Tele2, Reggefiber en Delta die de videodienst aanbieden aan hun televisieabonnees. Voor deze providers was dat gunstiger dan zelf een filmdienst aanbieden, omdat ze dan niet in content hoefden te investeren. De ontwikkelingen gingen razendsnel, dus al snel moest Videoland en MovieMAX (inmiddels omgedoopt tot The Entertainment Group) investeren in een platform die geschikt is op verschillende devices zoals telefoons, ipads en smart-TV’s.
Overname door RTL
Ondertussen was een nieuwe concurrent in de VS hard aan de weg aan het timmeren met een abonneemodel. Netflix groeide razendsnel in ledenaantal en dreigde ook de Nederlandse markt te veroveren. Om de ontwikkelingen bij te kunnen benen ging Mast op zoek naar een goede marketingpartner. “Toen heb ik met Bert Habets van RTL gesproken. Hij was erg enthousiast en wilde graag een deal sluiten. Ik wilde de samenwerking in een joint venture gieten en hij wilde het hele bedrijf kopen. Uiteindelijk heeft hij alle aandelen van mijn partner overgenomen en heb ik 15 procent verkocht, waardoor RTL nu voor 65 procent aandeelhouder is van The Entertainment Group. Nu hebben wij een sterke marketing partner die ook nog eens eigen content maakt. We bieden nu al 120 verschillende series aan en komen binnenkort met een eigen serie – De Zwarte Tulp – die we zelf hebben ontwikkeld met NL Film.
Veel bedrijven in de videobranche zijn failliet gegaan omdat ze de transitie naar digitaal niet hebben kunnen maken. The Entertainment Group  (TEG) heeft de omschakeling naar digitaal wel gemaakt, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De videotheken zijn in een apart  bedrijf – de Entertainment Retail Group – ondergebracht en later failliet gegaan. “De videotheken hebben het niet gered, dat vreet wel aan je. Onze totale omzet heeft daardoor een flinke daling gehad, maar nu zijn de totale kosten wel veel lager. De eerste drie jaar dat we volledig digitaal werken hebben we flink verloren, de laatste drie jaar is er weer geld verdiend.”
Game of Thrones
Om het te redden in de entertainmentindustrie is het heel belangrijk om op de kosten te letten, denkt Mast. De industrie voor films en series is sterk gecontroleerd door de mayors – de grote filmproducten – en bioscoopketens. Zij bepalen de prijs voor filmrechten en de agenda wanneer films mogen worden uitgezonden en wanneer ze in de bioscoop verschijnen. De risico’s voor een bedrijf als TEG zijn heel groot, omdat ze upfront moeten betalen voor de films, zonder dat ze weten wat ze ermee gaan verdienen. Een verkeerde inschatting kan een faillissement voor een bedrijf betekenen.
“Dat is ook vaak lastig uit te leggen aan klanten. Soms zien zij dat een bepaalde serie uitgezonden wordt bij een concurrent, bijvoorbeeld Game of Thrones bij HBO. Men begrijpt dan vaak niet waarom wij dat ook niet uitzenden, maar die hebben een exclusieve deal met HBO.” Mast denk ook dat de filmindustrie een flink aandeel heeft in het stimuleren van illegale downloads. “Ze zetten de kassa-la open en gaan achter in de winkel een kop koffie drinken”, zegt Mast. “De filmproducenten maken rond de bioscoop première van een film veel lawaai en reclame. Als een film de bioscoop verlaat is hij vaak een lange tijd exclusief bij één partij te zien of zelfs niet, waardoor veel mensen besluiten de film illegaal te downloaden.”
Blijven duwen
Co Mast is begonnen met een aanhanger met videobanden en is via pieken en dalen de grootste video-on-demand aanbieder in Nederland geworden. Volgens Mast zijn er een paar kenmerken die een ondernemer moet hebben om succesvol te kunnen blijven groeien. “Je moet innovatief zijn en beschikken over een goed uithoudingsvermogen. Je moet blijven duwen en geloven. Wij hebben er ook drie jaar over gedaan voordat we een euro winst zagen. Toen hebben veel mensen tegen mij gezegd dat het niet ging lukken, maar het is toch goed gekomen. Ik dacht toen ‘Anderen kunnen het ook, dan moet het mij ook lukken’. 
 
CEO van The Entertainment Group Co Mast deelt zijn visie op disruptive growth tijdens de roundtable op het Corporate Growth Summit. Bekijk hier het programma >>>
 
Gerelateerde artikelen