CEO Exact verwacht impuls groei door overname private equity bedrijf Apax Partners

CEO Erik van der Meijden van Exact verwacht als portfoliobedrijf van private equity investeerder Apax Partners meer te investeren en de groeistrategie te versnellen. Dat zegt hij maandag in een toelichting op de jaarcijfers van het Nederlandse softwarebedijf.
De omzet van het beursfonds groeide in 2014 met 4 procent tot 188 miljoen euro. Het grootste deel van de omzet is gerealiseerd door de Business Solutions tak. Deze divisie had een moeilijk jaar waarin de omzet daalde van 115 miljoen euro naar 110 miljoen euro. De Cloud Solutions divisie was in 2014 de groeibriljant van Exact. De omzet nam met 46 procent toe, van 21 miljoen euro in 2013 naar 30 miljoen euro in 2014.  
 
Desinvesteringen in Canada en Duitsland 
Exact deed in 2014 twee desinvesteringen. Het verkocht Longview en Lohn omdat ze volgens Van der Meijden van weinig strategische waarde waren voor het bedrijf. De Canadese dochter Longview werd voor 31,8 miljoen US dollar verkocht aan private equity bedrijf Marlin Equity Partners. Dat blijkt uit de jaarcijfers. Longview maakt software voor de organisatie van financiële data van de CFO. De Duitse dochter Lohn werd overgenomen door Sage Software voor 16,3 miljoen euro. 
Private equity bod van 730 miljoen euro 
Het bod van Eiger Acquisition, een overnamevehikel van private equity bedrijf Apax Partners, op Exact loopt op 10 februari af. De Britse investeerder wil 32 euro per aandeel betalen, in totaal ruim 730 miljoen euro. Het verwacht het bod in maar gestand te kunnen doen. Als onderdeel van de overname belooft Apax de cultuur en identiteit van het Nederlandse automatiseringsbedrijf in stand te houden en het hoofdkantoor blijft in Nederland.
Bij het bod krijgt Apax Partners advies van zakenbank Leonardo & Co en advocatenkantoor Clifford Chance. Exact krijgt advies van zakenbanken Rothschild en Lazard en advocatenkantoor Allen & Overy.
 
Gerelateerde artikelen