Cashvoordelen bevorderen het eetgedrag

Een korte introductie, omdat dit mijn eerste blog is voor MenA.nl. Mijn bouwjaar 1971. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Ik houd van goed eten en mooie wijnen. Ik ben meer dan vijftien jaar werkzaam in de transactiewereld als M&A-fiscalist. Ik mag rond de 400 woorden per blog gebruiken. Voor een gemiddelde fiscalist is het een uitdaging om in die beperkte ruimte zijn verhaal kwijt te kunnen. Maar het gaat me lukken, want ik ben positief ingesteld. Sterker nog, ik ben van plan vooral positief te berichten.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat  positieve emoties het eetgedrag bevorderen. Dat verklaart een boel… Gelukkig is dat niet alles. Positieve prikkels hebben ook een gunstig effect op werkprestaties en creativiteit. Belangrijker nog, (positieve) emoties spelen een rol bij het koopgedrag. Een student deed ooit eens een klein onderzoek op een camping. Een hele week werd daar alleen maar positief nieuws verkondigd. Het resultaat was dat de omzet van de campingwinkel die week behoorlijk steeg.
U begrijpt, ik ga proberen met dit blog uw bestedingspatroon positief te beïnvloeden. Fiscaal is er namelijk veel positiefs te melden. U gaat een huis kopen? Dat is nu 4% goedkoper dan enkele jaren geleden en dat zal zo blijven. Per begin dit jaar geldt deze besparing ook als u er een ‘aanhorige’ garage bij koopt. En die besparing hoeft u ook niet meer te spenderen aan de verbouwing. De btw op arbeidskosten in renovatie- en herstelwerkzaamheden van uw huis ouder dan twee jaar is namelijk tot 1 maart 2014 verlaagd van 21% naar 6%. Dan maar uitgeven aan de tuin? Ook daarvoor geldt het verlaagde btw-tarief. Wat moet u dan met uw geld? Schenk het uw kinderen. Maak gebruik van de eenmalig verhoogde vrijstelling die nu geldt voor kinderen tot hun 40e (voorheen tot hun 35e).
Maar heb je ook nog wat voor de M&A-praktijk, hoor ik u zeggen. Jazeker, vooral als het gaat om waardecreatie. Na(ast) de introductie van diverse regels die de renteaftrek beperken is per begin 2013 ook een regel afgeschaft: de thincap-regeling. Maar dat is niet alles. Aangekondigd is dat er dit jaar weer vervroegd mag worden afgeschreven op nieuwe bedrijfsmiddelen; waarschijnlijk tot wel 50% in het eerste jaar. Dat kan toch behoorlijke cashflowvoordelen opleveren. En doet uw organisatie of portfolio aan R&D-onderzoek, dan mag u de kwalificerende kosten aftrekken en fictief additioneel voor 54% ten laste van de winst laten komen. Oftewel: een extra voordeel van 13,5% van uw R&D-kosten!
Wat een positief nieuws. Ik heb er trek van gekregen…
Ronald van de Merwe is director bij KPMG Meijburg & Co. De blog is op persoonlijke titel geschreven en verkondigt geen standpunten van de organisatie.
 
Gerelateerde artikelen