Carbon Equity haalt honderd miljoen op

Sinds de oprichting in 2021 heeft het klimaatfonds al 200 miljoen opgehaald.

Het Amsterdamse investeringsplatform Carbon Equity heeft bij private en institutionele beleggers 100 miljoen euro opgehaald voor een nieuw fonds voor innovatieve klimaattechnologieën. Dat is ruim boven het streefbedrag van 75 miljoen euro, meldt het Financieele Dagblad.

Sinds de oprichting in 2021 heeft Carbon Equity 200 miljoen eukro opgehaald. Na de succesvolle sluiting van het Climate Tech Portfolio Fund II opent Carbon Equity nu de inschrijving voor het Climate Tech Portfolio Fund III. Daarmee hoopt het platform een bedrag van 125 miljoen op te halen.

CEO Jacqueline van den Ende zegt in het FD dat Carbon Equity niet alleen groeiende belangstelling geniet van pensioenfondsen en verzekeraars voor het onderwerp klimaat, maar ook van de nieuwe generatie vermogenden die duurzaam wil beleggen.

BloombergNEF becijferde dat private equity- en durfinvesteerders vorig jaar wereldwijd 51 miljard in klimaattechnologie stopten. Dat is minder dan in 2022, maar wel meer dan wat startups van andere sectoren wisten binnen te halen.

Het FD meldt dat institutionele beleggers in toenemende mate belangstelling hebben in de markt van climate tech. Pensioenfonds ABP maakte gisteren bekend 30 miljard vrij te maken voor impactbeleggingen.

Dit soort beleggers wil echter niet direct in startups investeren, omdat de risico’s daarvan te groot zijn. Bovendien zijn ze ingesteld op het investeren van grotere bedragen ineens.

Carbon Equity belegt in andere beleggingsfondsen en biedt daardoor uitkomst aan de grote investeerders. Zij kunnen volgens het FD institutionele beleggers indirect beleggen in een selectie van 150 tot 200 snelgroeiende bedrijven. Het beoogde rendement is tien tot vijftien procent op jaarbasis. Vermogensbeheerders en private banken kunnen meedoen vanaf een inleg van een ton.

Lees ook: Jacqueline van den Ende: ‘Van de planeet gaan we het niet winnen’

Gerelateerde artikelen