Nieuw kapitaal voor climate tech platform Carbon Equity

Carbon Equity haalt kapitaal op voor investeringen in baanbrekende klimaattechnologie.

Carbon Equity, ’s werelds eerste platform voor klimaat venture capital en private equity-investeringsfondsen, heeft zes miljoen euro aan groeifinanciering opgehaald onder leiding van BlackFin Capital Partners.

Het platform biedt particulieren de kans om in portefeuilles van baanbrekende, niet beursgenoteerde klimaattechnologie bedrijven te investeren, van CO2 neutraal staal tot plantaardige proteïnen. Dit doen ze door vanaf 100.000 euro toegang te geven tot durfkapitaal en private-equity fondsen waar normaliter alleen zeer vermogende of institutionele investeerders in kunnen investeren.

Carbon Equity is snel gegroeid, waarbij het beheerd vermogen (AUM) met 300 procent is gestegen sinds de laatste financieringsronde in 2022. Het groeikapitaal zal worden ingezet om internationaal uit te breiden, integraties met banken en vermogensbeheerders te bouwen en een eerste ELTIF-fonds te lanceren, dat de toegang zal verlagen tot 25.000 euro.

MenA.nl sprak laatst met oprichter en CEO van Carbon Equity, Jacqueline van den Ende, over investeren met impact.

Ontsluiten van private equity voor particulieren
BlackFin Capital Partners is een private equity- en venture capital-fonds dat investeert in Europese bedrijven in financiële dienstverlening en technologie, met meer dan drie miljard dollar aan beheerd vermogen vanaf juni 2023. BlackFin beheert meer dan 600 miljoen dollar in haar venture-strategie en heeft tot nu toe geïnvesteerd in ongeveer twintig snelgroeiende fintech- en insurtech-bedrijven

“Bij BlackFin hebben we Jacqueline en het team vanaf dag één gevolgd en zijn we zeer onder de indruk van hun visie en tractie. We zijn ervan overtuigd dat het ontsluiten van private equity voor particulieren, één van de grootste kansen vormt voor het vermogensbeheer van de toekomst. We kijken ernaar uit Carbon Equity te ondersteunen in hun missie om impact private equity investeringen overal binnen Europa voor particulieren toegankelijk te maken”, aldus Pauline Brunel van BlackFin Capital Partners.

Toenemende interesse voor duurzame investeringen
Volgens Bain & Company bezitten individuele beleggers ongeveer 150 biljoen dollar, oftewel 50 procent, van het wereldwijde beheerd vermogen. Ze zijn echter goed voor slechts zestien procent van het beheerd vermogen in alternatieve beleggingsfondsen. Het overgrote deel van individuele beleggers heeft geen toegang tot dergelijke fondsen door hoge investeringsdrempels en wettelijke belemmeringen.

Toch is 69 procent van vermogende particulieren geïnteresseerd in investeringen in private markets, vanwege aantrekkelijke rendementen en de mogelijkheid tot betere spreiding van het belegd vermogen. Daarnaast is de interesse in duurzame investeringen sterk gestegen. Morgan Stanley constateerde dat 85 procent van de particulieren- en 95 procent van de millennial-investeerders interesse heeft in duurzame investeringen.

“Langzaam maar zeker verschuift ons perspectief op geld van louter een doel op zich naar een middel om ’s werelds grootste uitdagingen aan te pakken”, zegt Van den Ende.
“Investeringen in klimaatoplossingen, zoals de giga batterijen van Form Energy die tot 100 uur energie kunnen opslaan tegen tien procent van de kosten van lithium batterijen, zijn niet alleen gaaf, maar ook impactvol en potentieel zeer winstgevend, gezien de verwachte jaarlijkse marktgroei van 32 procent voor lange termijn energieopslag.”

Investeringskloof overbruggen
Carbon Equity vereenvoudigt de toegang tot private equity en venture capital middels haar digitale platform en relatief lage instap. Met een ervaren team van investeringsprofessionals van onder meer Alpinvest, selecteert Carbon Equity fondsen die aantoonbaar klimaatimpact kunnen realiseren én in het verleden sterke financiële resultaten hebben gerealiseerd. Via Carbon Equity investeren investeerders in echte klimaatoplossingen, waaronder bedrijven zoals Koloma, Form Energy en Woltair.

Gerelateerde artikelen