Capital A neemt belang in fusie van accountantskantoren

De initiatiefnemers roepen andere kantoren op om zich ook aan te sluiten.

De accountantskantoren Meerwijk Allister Groep, Schuiteman en Verstegen gaan in zee met investeerder Capital A. Het drietal bundelt de krachten in een nieuwe combinatie die Coöperatie Unia gaat heten. De partners van de betrokken kantoren krijgen 51 procent van de aandelen, de rest gaat naar Capital A. Dit meldt het FD.

Met een verwachte omzet van zestig miljoen euro komt deze coöperatie in een keer in de top twintig van accountantskantoren. Coöperatie Unia zou op basis van het omzetoverzicht 2022 op plek achttien komen. Hoeveel geld Capital A in dit consortium steekt is onbekend.

Verstegen zette in 2022 32,1 miljoen euro om en Schuiteman 16,8 miljoen. Van Meerwijk Allister zijn geen omzetcijfers bekend, maar het kantoor is niet opgenomen in de meest recente top 50 van accountantskantoren. Er komen bij Coöperatie Unia 450 mensen te werken.

Investeerders stappen steeds vaker in de accountancy. Het FD schat dat zij in Nederland voor 800 miljoen aan belangen in accountantskantoren hebben gestoken. Vooral Waterland, Avedon en de PIA Groep zijn actief. CNBB Equity Partners is vorig jaar in de accountants- en adviesketen Oamkb gestapt.

Volgens het FD zal het nieuwe consortium al meteen onderbezet zijn. Er moeten nog ongeveer vijftig mensen bij. “We moeten nu gewoon klanten weigeren vanwege een gebrek aan capaciteit”, aldus Jorrit Koops van Schuiteman in het FD.

Koen Hoogendoorn van Verstegen geeft in het FD aan dat de samensmelting met de financiering van Capital A is ingegeven door de behoefte aan schaal. “Vanwege investeringen die we willen doen in ICT en het gebruik van kunstmatige intelligentie, maar ook om personeel te werven.”

Koops roept in het FD andere accountantskantoren op om zich ook aan te sluiten bij Unia. “De deur staat open voor partijen die voor ditzelfde model willen kiezen en zich willen aansluiten. Zolang het maar uit kracht is, en niet omdat er problemen zijn, bijvoorbeeld met de opvolging. Er lopen al gesprekken met adviseurs, accountants en IT-partijen die interesse hebben.”

Lees ook: Zo bouwt Ewout Brouwers van PIA Group aan een accountancy powerhouse

Gerelateerde artikelen