Busbedrijf bijna anderhalf miljard waard na beursgang

De fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco is na de beursgang van vrijdag in Amsterdam 1,3 miljard euro waard. Door de beursgang wil Ebusco geld ophalen om verder te groeien, ook internationaal, en de naamsbekendheid vergroten.

Het bedrijf krijgt met de beursgang de vooraf gehoopte 300 miljoen euro binnen. Ebusco stelt bijna een kwart van het bedrijf beschikbaar voor beleggers op de Amsterdamse beurs.

Ebusco houdt zich vooral bezig met het verkopen van zijn bussen. Maar het in Deurne gevestigde bedrijf levert ook de laadinfrastructuur voor de voertuigen en opslagcapaciteit voor stroom. Een grote batterij die gedurende de dag wordt opgeladen kan stroomnetten ontzien doordat bussen 's nachts aan de oplader gaan.

Het accupakket zou op den duur ook ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld binnenvaartschepen, aldus Ebusco-oprichter Bijvelds in een eerdere toelichting op de plannen. Ook de laadsystemen wil het bedrijf in de toekomst gaan vermarkten.

De bussen van Ebusco rijden in verschillende steden zoals Amsterdam, Frankfurt en München. In totaal gaat het om 346 bussen in zeven Europese landen. De nieuwste bus van het bedrijf kan met een volle accu zo'n 575 kilometer rijden en gaat naar verwachting zo'n 25 jaar mee. Bij Ebusco werken ruim tweehonderd mensen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen