Buitenlandse overnemers op koopjesjacht in Nederland

Prijzen liggen een stuk lager dan in buurlanden.

Nederlandse bedrijven vallen steeds vaker ten prooi aan buitenlandse kopers. Belangrijke reden zijn de lagere prijzen vergeleken met het buitenland. Maar ook ondernemers zelf voelen er meer en meer voor om hun bedrijf van de hand te doen aan een koper buiten onze landsgrenzen, blijkt uit navraag van BNR bij verschillende overnamespecialisten.

Nederlandse bedrijven zijn aanzienlijk goedkoper dan bedrijven in de landen om ons heen, zegt Floyd Plettenberg, CEO van overnameplatform Dealsuite. "Dat geldt voor het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Maar vooral het verschil met Duitsland is met 10 tot 20 procent significant." Voor buitenlandse kopers is het daarom aantrekkelijk om in Nederlandse bedrijven te investeren. Inmiddels wordt bijna 40 procent van de Nederlandse ondernemingen internationaal aangeboden. Twee jaar geleden keek nog amper een kwart van de ondernemers buiten de landsgrenzen, blijkt uit cijfers van het overnameplatform.

Wat daarbij helpt is dat niet-Nederlandse kopers in de regel een hogere prijs betalen, bevestigt overnamebemiddelaar Marktlink, die ook een toegenomen interesse van buiten ons land ziet. "Vijf jaar geleden zagen we bij 5 procent van onze transacties dat er een buitenlandse koper was, nu zien we dat in ruim 30 procent van de gevallen", zegt Marktlink-partner Tim van der Meer.

Bron: ANP

Gerelateerde artikelen