Buitenlandse investeerders creëren meer dan 11.000 extra banen in Nederland

Door toedoen van zo'n 350 buitenlandse investeerders zijn het afgelopen 11.398 extra banen in Nederland gecreëerd. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Economische Zaken (EZ).

Samen zijn de buitenlandse partijen goed voor 1,74 miljard euro aan investeringen in de Nederlandse economie. Het Ministerie schrijft het resultaat grotendeels toe aan de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), dat 7.570 buitenlandse bedrijven heeft binnengehaald die voor een waarde van 1,47 miljard euro hebben geïnvesteerd. De meeste nieuwe banen zijn ontstaan in distributiecentra (2.092), in de productie (1.475), op hoofdkantoren (1.218) en in servicecentra (1.097).

Danone en Oracle behoren volgens de NFIA tot de lijstaanvoerders van banenscheppers. Zo streken afgelopen jaar nieuwe 400 Oracle-werknemers neer in een servicecentrum voor clouddiensten in Amsterdam-centrum en bouwt Danone een fabriek in Cuijk voor babymelkfabriek, die naar verwachting begin 2018 operationeel zal zijn. 

Vestigingsklimaat
Nederland heeft momenteel meer dan 900.000 arbeidsplekken die afkomstig zijn van buitenlandse bedrijven. Minister Henk Kamp van EZ laat weten de groei door buitenlandse partijen te willen blijven stimuleren: "Buitenlandse investeringen zijn en blijven belangrijk voor ons land. Ze laten de Nederlandse economie verder groeien en helpen elk jaar vele duizenden mensen aan werk. Om aantrekkelijk te blijven is het zaak dat we onze economie open en ons vestigingsklimaat concurrerend houden.” 

Waar komen die banen vandaan?
Volgens de NFIA zijn de meeste banen afkomstig van Amerikaanse bedrijven. Zij nemen 4.057 banen in Nederland voor hun rekening, die gepaard gaan met 768 miljoen euro aan investeringen. Het Verenigd Koninkrijk (VK) staat op plek twee, gevolgd door China, Japan en Frankrijk. Voor 2017 wil het agentschap van buitenlandse investeringen meer investeerders uit Canada, VK en de VS verleiden in Nederland banen te scheppen. Agrifood, chemie, high tech, ICT en life sciences & health zijn de Nederlandse sectoren waarop wordt gemikt. 

Gerelateerde artikelen