Brussel onderzoekt overname KPN-dochter Base

De Europese Commissie gaat een diepgaand onderzoek beginnen naar de geplande overname van de Belgische KPN-dochter Base door Liberty Global. Dat maakte de commissie maandag bekend.
Volgens een verklaring maakt de commissie zich op basis van een eerste onderzoek zorgen dat de overname kan leiden tot hogere tarieven, minder keuze en minder innovatieve diensten op de Belgische telecommarkt. De commissie heeft nu negentig werkdagen de tijd om een besluit te nemen, dus tot 18 februari volgend jaar. Het feit dat een onderzoek is begonnen, zegt nog niks over de uitkomst ervan, aldus Brussel.
KPN bereikte in april overeenstemming met Telenet, de Belgische dochter van Liberty Global, over een verkoop van Base. De verkoopsom bedraagt ruim 1,3 miljard euro. De transactie werd op 17 augustus bij de Europese Commissie aangemeld. Liberty Global is het telecomimperium van de Amerikaanse miljardair John Malone, dat ook eigenaar is van onder meer de Nederlandse kabelmaatschappij Ziggo.
KPN deed in 2012 ook al een poging om Base te verkopen, maar die liep spaak omdat geen enkele partij bereid bleek een acceptabele prijs op tafel te leggen. Vorige maand werd nog gemeld dat Liberty Global toezeggingen heeft gedaan aan Brussel die de concurrentie moeten waarborgen bij een overname van Base.
Base is gerekend naar abonnees de tweede speler op de Belgische telecommarkt. Telenet is de grootste mobiele virtuele netwerkexploitant in België en heeft geen eigen mobiel netwerk. Telenet maakt nu nog gebruik van het netwerk van Mobistar. De transactie zou een sterke telecomspeler (Telenet) samenbrengen met een exploitant van een mobiel netwerk (Base).
,,We willen zeker zijn dat consumenten in België door deze overnameplannen niet worden geconfronteerd met hogere tarieven en minder keuze”, aldus eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).
 
KPN liet in een reactie weten het onderzoek van Brussel voor kennisgeving aan te nemen en vertrouwen te hebben dat de overname van Base gewoon door zal gaan.
 
(ANP) 
Gerelateerde artikelen