Broadcom wil $105 miljard neerleggen voort Qualcomm

Daarmee komt misschien ook het Nederlandse chipbedrijf NXP in het bezit van Broadcom.

De Amerikaanse chipfabrikant Broadcom wil zijn branchegenoot Qualcomm overnemen voor een totaalbedrag van 130 miljard dollar (112 miljard euro). Het kan de grootste fusie ooit worden in de mondiale halfgeleiderindustrie. Voor de aandelen Qualcomm heeft Broadcom 70 dollar per stuk over, wat bij elkaar neerkomt op circa 105 miljard dollar.

Op dit moment staat er echter gelijktijdig een bod uit van Qualcomm op het Eindhovense NXP. Het is echter nog niet zeker of deze doorgaat. Verschillende toezichthouders en aandeelhouders van NXP liggen dwars. 

Wat de uitkomst ook mag zijn, Broadcom wil Qualcomm sowieso kopen. Dus met of zonder NXP. In het bod heeft Broadcom 25 miljard aan schuld meegenomen voor de eventuele overname van NXP. Voorwaarde is wel dat Qualcomm de overname van het Nederlandse NXP tegen de eerder overeengekomen voorwaarden afrondt, of de deal afblaast.

Qualcomm zegt het bod te bestuderen, maar ziet naar verluidt weinig in een overname. Ingewijden meldden aan persbureau Bloomberg dat het bestuur van de chipfabrikant Broadcom vrijwel zeker de deur zal wijzen. Het bedrijf zit evenwel in zwaar weer door een slepend conflict met smartphonefabrikant Apple en diens toeleveranciers over het gebruik van gepatenteerde technologie.

Broadcom rekent voor dat de drie chipfabrikanten dit jaar samen goed zullen zijn voor een omzet van meer dan 50 miljard dollar. Dat is altijd nog zo'n 12 miljard dollar minder dan wereldwijd marktleider Intel dit jaar aan inkomsten voorziet. Samen zouden de bedrijven kunnen profiteren van meer schaalgrootte en een breder productaanbod.

Gerelateerde artikelen