Britse superbeleggers negeren beursgang Deliveroo

Bang dat slechte reputatie sociaal beleid de waarde zal aantasten.

Twee van de grootste investeerders weigeren in te tekenen op aandelen Deliveroo voor de beursgang. Eind maart gaat de maaltijdbezorger naar de beurs, in de hoop daar 1,2 miljard pond op te halen. 

De investeerders Aberdeen Standard en Avivo, die samen 800 miljard pond aan vermogen beheren, zijn bevreesd voor het slechte sociale imago van Deliveroo. Zij vrezen dat het aandeel daaronder zal lijden.

Medewerkers van Deliveroo hebben de status van zzp’ers. In Nederland is het bedrijf voor de rechter gesleept door de FNV omdat de zzp’ers niet echt zelfstandig zijn, maar werken op instructies van de organisatie. De rechter heeft de vakbond in het gelijk gesteld, maar Deliveroo is in hoger beroep gegaan.

 Andrew Millington, hoofd van UK Equities bij Aberdeen Standard Investments, ziet de arbeidsvoorwaarden van Deliveroo als een alarmsignaal. “We voelen ons niet prettig bij de duurzaamheid van de manier waarom het personeel wordt ingezet.” 

David Cumming, chief investment officer bij Aviva, zei dat beleggers huyn sociale verantwoordleijkheid tegenwoordig een stuk serieuzer nemen.

Bij de beursgang wordt verwacht dat honderden bezorgers zullen staken. Volgens de Britse vakbond van onafhankelijke werknemers houden ze weinig tot niks over aan de gang naar de beurs van Deliveroo. Volgens de bond kan Deliveroo miljarden verdienen met de beursgang, maar zijn het loon en de werkomstandigheden van bezorgers achteruit gegaan. Door de coronapandemie hebben maaltijdbezorgers flink geprofiteerd van de sluiting van restaurants, waardoor mensen thuis moesten blijven en dus meer eten hebben besteld.

Deliveroo daarentegen heeft aangegeven wereldwijd ongeveer 16 miljoen pond te willen uitkeren aan bezorgers bij de beursgang. Bezorgers moeten dan wel minstens een jaar voor het bedrijf werken en 2000 bestellingen hebben bezorgd. Naar verwachting zullen meer dan 36.000 bezorgers geld overgemaakt krijgen. Gemiddeld gaat het waarschijnlijk om zo'n 440 pond.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen