Britse consumentenwaakhond blokkeert overname Avast

De deal van 7,8 miljard dollar met Norton zou de concurrentie verstikken.

De Britse consumentenwaakhond ACM (Competition and Markets Authority) steekt voorlopig een stokje voor de overname van Avast door de Amerikaanse branchegenoot NortonLifeLock. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in IT-security en vooral bekend van antivirussoftware. 

Volgens de ACM smoort de deal de concurrentie, wat nadelig kan zijn voor de Britse consument. De deal tussen Avast en Norton werd beklonken in augustus en moest daarna langs toezichthoudende autoriteiten. De Britse ACM was de laatste instantie die nog groen licht moest geven.

Deze waakhond stelt dat de deal te weinig ruimte laat voor concurrenten, die toch al dun gezaaid zijn. Avast en Norton domineren de wereldmarkt voor IT-security.

Beide bedrijven hebben vijf werkdagen om voorstellen in te dienen om het probleem van te grote marktdominantie aan te pakken. De diverse autoriteiten hebben dan ook weer vijf dagen om daar op te reageren. De ACM laat de mogelijkheid open om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de gevolgen van de deal.

"We leven een groter deel van ons leven online en het is van vitaal belang dat mensen toegang hebben tot concurrerende cyberveiligheidssoftware wanneer ze zichzelf en hun gezinnen willen beschermen", zegt David Stewart, directeur van CMA.

“De voorgestelde aankoop van Avast door NortonLifeLock zou kunnen leiden tot een vermindering van de concurrentie in het Verenigd Koninkrijk en uiteindelijk tot een slechtere deal voor consumenten bij het zoeken naar cyberveiligheidssoftware. Tenzij de bedrijven een duidelijke oplossing kunnen bieden om onze zorgen weg te nemen, zijn we van plan een diepgaand onderzoek uit te voeren."

De deal zou nu eind dit jaar kunnen worden afgerond, waar die eerst gepland stond voor april.

 

 

Gerelateerde artikelen