Britse accountantskantoren dumpen adviesdochters

Deloitte en KPMG zochten geld om te investeren in technologie en ESG.

Deloitte verkoopt zijn Engelse tak pensioenadvies aan Isio, een concurrerend adviesbureau dat twee jaar geleden is afgestoten door KPMG. Het Deloitte-bedrijf (Deloitte Total Reward and Benefits) telt 200 werknemers en heeft een jaaromzet van 25 miljoen pond per jaar. Islo is ongeveer vijf keer zo groot.

De deal past in een ontwikkeling waarbij de big four in Engeland bedrijfsonderdelen in de verkoop gooien om zo geld vrij te spelen om te investeren in technologie en duurzaamheidsadvies. Op deze manier kost de heroriëntatie de partners geen cent, schrijft de Financial Times.

Zo verkocht Deloitte vorig jaar zijn Britse herstructurerings- en insolventiepraktijk aan de Amerikaanse professionele dienstverlener Teneo. Die bracht 220 miljoen pond in het laatje.

De verkoop van adviesbedrijven vloeit volgens de FT ook voort uit regels die belangenverstrengeling tussen boekencontrole en advies verbiedt. Partners uit de adviespraktijk van de grote accountantskantoren zouden zich daar voortdurend door beperkt voelen. De roep om als adviseurs sneller te groeien buiten het accountantskantoor, zou daardoor steeds luider worden in accountantskantoren.

Tot nu toe heeft alleen EY de stap gezet om de adviespoot af te splitsen van de accountantspraktijk. Deloitte UK heeft verklaard dat het niet nog meer adviesdiensten gaat afstoten. Concrete plannen om de opbrengst van de verkoop te herinvesteren heeft Deloitte nog niet. 

Deloitte heeft geen specifiek investeringsplan voor de meevaller die het uit de verkoop zou ontvangen, zei Stott, eraan toevoegend dat de pensioenactiviteiten een "zeer klein" onderdeel waren van zijn Britse activiteiten, die in zijn meest recente financiële rapportering een omzet rapporteerden van 4,9 miljard pond. jaar. Deloitte zou een klein aantal pensioenspecialisten behouden om haar auditactiviteiten te ondersteunen, voegde ze eraan toe.
 

Gerelateerde artikelen