Briqwise breidt uit naar de Australische markt
Met de uitbreiding bouwt de Nederlandse startup stevig verder aan haar missie om een brug te slaan tussen ondernemers in het mkb die financiering voor vastgoed nodig hebben en vermogende particulieren.
Mkb’ers lopen al jaren tegen hetzelfde probleem aan: banken verstrekken nauwelijks krediet, hetgeen door corona nog verder is bemoeilijkt. Ook leiden de negatieve rentepercentages bij diezelfde banken ertoe dat rentenieren voor de vermogende particulier vaak geen aantrekkelijke optie meer is. Briqwise lost de problemen voor beide partijen op door hen samen te brengen, waarna de investeerder een lening verstrekt aan de ondernemer. Een financiering wordt aangevraagd en verstrekt vanaf €100.000 tegen een vooraf gegeven rentepercentage. De kredietbeoordeling verloopt volgens bancaire methode.
“Gezien de groei van vijf miljoen euro in het eerste jaar, twintig miljoen in het tweede jaar en nu goed op weg naar de vijftig miljoen, is Briqwise een gat in de markt gebleken, vertelt Frank van Dongen, voormalig Senior Vice President Commercial Banking bij ABN AMRO en medeoprichter van Briqwise. “Het mooie van ons model is dat we beide partijen niet alleen helpen bij de oplossing van hun problemen, maar hen ook blij maken. De investeerders zijn zelf vaak oud ondernemer en worden enthousiast van het feit dat ze naast het behalen van een mooi en stabiel rendement ook andere ondernemers kunnen helpen. Die ondernemers zijn weer blij omdat ze met de financiering hun bedrijf verder kunnen uitbouwen. We maken het investeren zo een stuk persoonlijker.”
Na de eerste succesvolle jaren, waarin de pijlen gericht waren op het bouwen van een netwerk van adviseurs, ondernemers en investeerders, en het opzetten van het platform, richt Briqwise zich nu op de verdere doorontwikkeling van het platform, het versnellen van het dealvolume en internationalisatie. Australië is als eerste aan de beurt. Pieter Porte, partner en medeoprichter van Briqwise over de expansie: “ons platform is extreem schaalbaar en leent zich uitstekend voor grote volumes en de internationale markt. In veel landen speelt dezelfde problematiek: banken trekken zich terug uit de financieringsmarkt en op spaargeld valt geen rendement te behalen. Of we nu net over de grens zitten of verder weg; door het internet voelt het alsof andere landen om de hoek zitten.”
“De markt in Australië is groter dan in Nederland maar het speelveld is anders. De verwachtingen zijn groot maar we zijn realistisch. Als het in hetzelfde groeitempo gaat als in Nederland zijn we zeer tevreden”, vult Van Dongen aan. “Ons verdienmodel dekt de kosten die met deze strategie gepaard gaan, maar we staan open voor expertise en kapitaal van derden om onze landenstrategie kracht bij te zetten en te versnellen. Hierover zijn we in gesprek met verschillende partijen, maar andere durfkapitalisten zijn altijd welkom.”
Briqwise heeft de ambitie om zich in 2025 een internationaal platform te kunnen noemen dat aanwezig is in minimaal 5 landen, waarbij 100% van de financieringen eenvoudig tot stand komt met behulp van een intelligent IT-platform waarmee de verschillende kleine landenteams kunnen opereren.