Brexit: fintech startups verliezen passporting-rechten, vluchten uit London

Groot Brittanniƫ en London waren als financiƫle hub aantrekkelijk voor fintech-startups. Niet langer!
Op grond van Richtlijn 2000/46/EG, betreffende de toegang tot, de uitoefening van en het prudentieel toezicht op de werkzaamheden van instellingen voor elektronisch geld, kunnen fintech-startups in de EU gebruik maken van de ‘passporting’-faciliteit. 
Dankzij die passporting-rechten kunnen deze egi’s (elektronischgeldinstellingen) over de grenzen heen in andere lidstaten dezelfde activiteiten ontplooien als die welke zij als vergunninghoudende egi in hun eigen lidstaat mogen verrichten, zonder dat hun extra eisen worden opgelegd.
 
Zodra het VK uit de EU getreden is, verliezen al de daar gevestigde fintech-bedrijven dus automatisch hun buitenlandse licenties. De eerste aankondigingen van een aanstaand vertrek zijn dan ook al te horen.
Revolut  en Transferwise  overwegen ernstig te verhuizen naar Berlijn, Parijs, of misschien wel Amsterdam: “Die hoofdsteden zijn ineens veel interessanter knooppunten, met een veel groter marktbereik dan een London zonder passporting-faciliteit.” 
 
Andere Fintechs zijn voorzichtiger. Funding Circle,  kort geleden nog gefuseerd met het Duitse Zencap, wijst erop dat het nog twee jaar gaat duren voor er sprake is van een echte Brexit. “Wij willen niets overhaasten – maar het is duidelijk dat bijvoorbeeld onze relaties met de EU, bijvoorbeeld de Europese InvesteringsBank, veel moeizamer zullen worden.”
 
Related articles