Brenninkmeijer topbelegger in zonnepanelen

Tien grote bedrijven investeren 3,8 van de 169 miljard in zonnepanelen.

Oud geld en buitenlandse partijen zijn de grootste investeerders in zonnepanelen. De familie Brenninkmeijer is de grootste eigenaar van zonnepanelen in Nederland, zo blijkt uit onderzoek naar subsidiestromen door de Volkskrant.

In Nederland kan voor de productie van duurzame energie subsidie worden aangevraagd. Deze regeling heet Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) en heeft miljarden in kas. De informatie over SDE-subsidies is openbaar. De Volkskrant heeft alle 37.000 aanvragen voor zonne-energie geanalyseerd om te bekijken wie de grootste spelers zijn.

Van de 16,9 miljard euro voor zonnepanelen is 3,8 miljard gereserveerd voor tien grote bedrijven. De allergrootste investeerder is het bedrijf Sunrock, van de familie Brenninkmeijer. Deze onderneming is twee jaar geleden overgenomen door Cofra, het investeringsvehikel van de familie Brenninkmeijer. Sunrock heeft meer dan honderdduizend vierkante meter aan zonnepanelen gelegd, zeg het bedrijf zelf. 

Ook de familie Fentener van Vlissingen staat in de top-10. Het Duitse bedrijf Blue Elephant bezit eveneens veel zonneparken, net als De Duitse multinational BayWa, dat het bedrijf GroenLeven bezit.

(ANP)
 

Gerelateerde artikelen