Brabants busbedrijf tuft naar Amsterdamse beurs

Ebusco, fabrikant van elektrische bussen en leverancier van laadsystemen, wil naar de beurs in Amsterdam. De onderneming in het Brabantse Deurne hoopt met de beursgang zo'n 300 miljoen euro op te halen.

Dat geld wordt gebruikt voor verdere groei, ook internationaal. Daarnaast wil het bedrijf zijn naamsbekendheid vergroten.

De beursgang moet deze maand plaatsvinden. De aandelen worden geplaatst bij institutionele beleggers in Nederland en een aantal andere landen. Particuliere beleggers kunnen niet op de stukken inschrijven.

Naast de productielocatie in Deurne heeft het bedrijf ook een vestiging in China. De omzet vorig jaar was 100 miljoen euro. Anders dan andere bussen zijn de voertuigen van Ebusco opgetrokken uit composiet, wat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor de wieken van windmolens. 

Ebusco mikt niet alleen op de markt voor bussen, maar in het bijzonder op die van batterijen. Het accupakket zou op den duur ook ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld binnenvaartschepen, aldus Ebusco-oprichter Peter Bijlevelds in een toelichting op de plannen. De topman wijst erop dat er ook al vraag is naar de laadsystemen van Ebusco. Ook die wil het bedrijf in de toekomst gaan vermarkten.

In verschillende steden zoals Amsterdam, Frankfurt en München rijden momenteel 346 bussen, in zeven Europese landen. De nieuwste bus van het bedrijf kan met een volle accu zo'n 575 kilometer rijden en gaat naar verwachting zo'n 25 jaar mee.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen