Bpost ziet grote voordelen in overname PostNL

Bpost ziet grote voordelen voor alle betrokkenen bij zijn voorgenomen overname van PostNL. Dat zei bestuursvoorzitter Koen Van Gerven maandag in een toelichting op het voorgenomen bod van het Belgische postbedrijf.

Bpost liet zondagavond weten opnieuw van plan te zijn een overnamebod op PostNL te doen, na de mislukte toenaderingspoging van eind mei. Als het bestuur van PostNL zich erin kan vinden heeft het Belgische bedrijf in totaal 2,5 miljard euro over voor de overname, deels in contanten en deels in aandelen.

"Samen zijn we beter gewapend in de strijd tegen de krimpende postmarkt'', aldus de topman van het Belgische bedrijf. "We vullen elkaar aan, met slechts een beperkte overlap. Dat betekent dat er geen significante ontslagen zullen vallen.''

Bpost verwacht dat het beoogde fusiebedrijf kan groeien op het gebied van pakketbezorging. Daardoor zouden zo'n 3200 nieuwe banen kunnen ontstaan, gelijk verdeeld over Nederland en België.

Het Belgische bedrijf bestempelt de gewenste deal als een "fusie van gelijken''. Daarbij zouden aandeelhouders van PostNL een belang van 21 procent krijgen in het nieuwe fusiebedrijf, dat onder leiding zou komen staan van Van Gerven. De Belgische overheid, die nu 51 procent van Bpost bezit, zou voor 40 procent eigenaar worden van de Belgisch-Nederlandse postcombinatie.

Vakbond FNV sceptisch
FNV is ,,sceptisch'' over het bod van het Belgische Bpost op PostNL. Volgens de vakbond is het nog allerminst zeker of de voorgenomen fusie, zoals Bpost zegt, inderdaad amper werkgelegenheid kost en zelfs nieuwe banen oplevert.

"Bpost heeft de uitgangspunten voor een fusie met PostNL geformuleerd, maar het moet nog blijken of deze overeind blijven staan'', verklaart FNV-onderhandelaar Ger Deleij. "In het belang van de Nederlandse werknemers gaan we het proces uiteraard met argusogen volgen. Sowieso willen wij inhoudelijk worden betrokken bij de afspraken die werknemers raken, vóórdat deze overname in een definitief stadium komt'', aldus de vakbondsman.

Ook in België heerst bezorgdheid bij de bonden, onder meer over de garantie de pensioenlasten van huidige en toekomstige werknemers van PostNL te dragen. De socialistische vakbond ACOD Post spreekt van een "molensteen rond de nek van het bpost-personeel".

Ook de "verwatering’’ van de positie van de Belgische overheid, die nu net iets meer dan de helft van de aandelen bezit, baart zorgen. Bij een overname zou dat dalen naar 40 procent. ,,Dat is een privatisering en daar zijn wij absoluut geen voorstander van.'' In de middag vergaderen de Belgische bonden met de directie.

Gerelateerde artikelen