BofA Merrill Lynch, J.P.Morgan en De Brauw dealmakers bij miljardenverkoop VION Ingredients

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:02
BofA Merrill Lynch en advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek adviseren VION bij de verkoop van het kroonjuweel van het vleesbedrijf VION Ingredients aan het Amerikaanse Darling International voor 1,6 miljard euro. Met de andere betrokken adviseurs dingen zij hiermee goed mee naar een M&A Award, die worden uitgereikt op 12 december 2013 en dit jaar in de categorie Best M&A Advisor, Best M&A Lawyer en Best Transaction Support Advisor voor 50% worden bepaald door de stand in de leauge tables.
J.P.Morgan en advocatenkantoren K&L Gates en Clifford Chance adviseren de koper. J.P.Morgan Securities, Goldmans Sachs en BMO Capital Markets voorzien Darling van acquisitiefinanciering. Teams van Rabobank en Rothschild verzorgen de fairness opinion voor de aandeelhouders en de raad van commissarissen.

Zakenbankiers Bob Elfring, David Dijkhuis en Pieter Everard van BofA Merrill Lynch kregen in juli de opdracht een veiling te organiseren van het best lopende onderdeel van de VION. Het vleesbedrijf kampt met een grote schuldenlast en maakte in 2012 een verlies van 830 miljoen euro. Het bedrijf moest onder druk van de schuldeisers actie ondernemen en heeft besloten VION Food en VION Ingredients op te splitsen waarbij VION Ingredients wordt verkocht. In dit proces heeft VION meerdere onderdelen verkocht, maar VION Ingredients is by far de grootste exit en draagt aanzienlijk bij aan verlichting van de schuldenberg. VION herstelt het eigen vermogen met 400 miljoen euro.

 
Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft VION geadviseerd bij het tot stand brengen van de juridische structurering van de splitsing van VION. Het team van M&A partner Arne Grimme (foto rechts) adviseert bij de verkoop van VION Ingredients en heeft ook geadviseerd bij de voorgaande verkoopdeals in het herstructureringsproces. Grimme ziet ondanks ondanks de verkoop van het best renderende onderdeel van VION nog een mooie toekomst voor het bedrijf: "Dit was een hele uitdagende transactie, niet in het minst vanwege het grote belang van de verkoop voor VION en alle betrokken stakeholders. Wij adviseren VION al jarenlang op diverse gebieden. Met de verkoop van de divisie Ingredienten is VION Food in staat om de volgende stap in haar bestaan te zetten."
 

Zakenbankiers Cassander Verwey (foto links), Rogier Pop en Peter Kerckhoffs vormen het team van J.P.Morgan bij het advies aan de Amerikaanse koper. J.P.Morgan was dit jaar bij tien Nederlandse deals betrokken waarvan acht deals een waarde hebben van meer dan één miljard. 
Gregory Crookes geeft leiding aan het team van Clifford Chance. Hij werkt samen met Jelle Hofland, Titus de Vries, Sara Schermerhorn, Floor van der Steenstraten, Joep Bertrams, Tijmen Bongartz, Nienke van Stekelenburgh, Laura Lopez de Vries en Michiel Boer. Mary Korby is de teamleider van K&L Gates, dat de niet-Nederlandse aspecten voor rekening nam. 
 
Rabobank, de huisbank van VION, adviseert bij deze deal de raad van commissarissen en de aandeelhouders en verzorgt een fairness opinion. Managing director Willem Boezen geeft leiding aan het team dat verder bestaat uit Marco van Oord, Yvonne Rooijakkers en Alain van der Putten. Rothschild adviseert de RvC eveneens, in een team dat bestaat uit Bastiaan Vaandrager en Akeel Sachak.
 
Advocatenkantoor Allen & Overy is betrokken bij de deal als adviseur van de senior lenders. Het dealteam bestaat onder andere uit Karine Kodde, Katinka Middelkoop en Sophie Roozendaal.
De deal wordt naar verwachting afgerond in januari 2014.
 
Gerelateerde artikelen