BNP in SNS – een meesterzet

SNS heeft het moeilijk. De bankverzekeraar zou de Kerst niet halen, althans niet zonder steun. Die steun zou dan (weer) van de overheid moeten komen. Want van wie anders?
Door drs. Joost Groeneveld RA RV, directeur Wingman Business Valuators Breda

Boosdoener is de “Onroerend Goed”-portefeuille waarop al flinke bedragen zijn afgeboekt. Op leningen ter financiering van onroerend goed werd al € 1,5 mrd afgeboekt en “meer verliezen zitten in het verschiet”. Maar dat is geen nieuws. Dit stond 13 juli 2012 al in Elsevier. Daar stond ook dat SNS zwemt in het geld doordat ze een relatief hoge rente vergoedt op spaargeld. En ook door bij de ECB goedkoop geld te lenen en daarmee de tijd om uit de problemen te komen, of die voor zich uit te schuiven. De tijd zal het leren. Die hoge spaarrente is in Nederland een geheide succesformule. Door de garantieregeling van de overheid op spaarsaldi incasseer je als spaarder wel de risicopremie terwijl het risico bij de belastingbetaler terecht komt. Succes verzekerd.

We zijn nu een half jaar verder. Inderdaad weer met (in het derde kwartaal) flinke afboekingen. De precieze cijfers zijn denk ik niet eens zo interessant. Inmiddels wordt met de gedachte gespeeld van een “bad bank”. Volgens mij heette dat vroeger een sterfhuisconstructie, maar de klank daarvan is nu wellicht te macaber. En wie help je daarmee? Want dat is dan de kernvraag. De strop wordt er niet minder om, maar wie hang je er aan op?
De koers van SNS was gezakt tot ongeveer € 0,96 per aandeel. En dan koopt BNP Parisbas op 28 november 2012 wat aandelen: een belang van 4,27% met een stemrecht van 5,18%. Een belang van meer dan 5% moet worden gemeld. Dat is een deel van deze meesterzet: door de openbaarheid ervan schiet de koers omhoog. Dezelfde dag naar €0,998 en in de daarop volgende dagen naar € 1,032 en zelfs € 1,085. Een groter belang dan 5% is daarvoor niet nodig.
Het voorval illustreert de beperkte marktwerking. Eén enkele partij kan de koers aardig beïnvloeden. BNP heeft denk ik in “Adriaan en Olivier” (Leonard Huizinga) gelezen over “Oliedag”: verkleed als sheiks nemen die twee hun intrek in een Amsterdams hotel en verzoeken zij de portier om discretie. Dat staat gelijk aan de verplichte melding nu bij de AFM. En dan gaan ze aandelen olie verkopen … . Volstrekt voorspelbaar.
BNP incasseert zelf een koersdaling van 1% (teveel, zelfs als het hele aankoopbedrag zou verdampen). Maar dat zal kortzichtigheid van beleggers zijn. Die denken misschien dat de omgang met SNS-pek besmettelijk is. Aan de andere kant heeft BNP door de koersstijging in een paar dagen met een minimale investering een flinke premie verdiend, weliswaar virtueel want het is nog niet gerealiseerd (het is een kniesoor die daarop let) – en zit zij bij SNS aan tafel: een systeembank die niet mag omvallen. En opnieuw wordt de premie niet door de overheid geïncasseerd terwijl daar wel het risico ligt. Maar wat BNP kan, kan de overheid toch ook?
Gerelateerde artikelen