Bloomberg: merger monday is verleden tijd

Maandag is niet meer de dag waarop mondiaal de grootste en meeste deals worden aangekondigd. Merger monday is over. In 2015 is er vooral sprake van een waanzinnige woensdag.
De meeste deals worden altijd op maandag aangekondigd, zo gaat de wijsheid op Wall Street. De transactie wordt namelijk altijd pas officieel bekend gemaakt als advocaten en bankiers in het weekend de puntjes op de i hebben gezet.
 
Op de maandagen is er in dit jaar echter ‘slechts’ voor zo’n 300 miljard dollar aan deals aangekondigd, blijkt uit data van het financiële persbureau Bloomberg. Een stuk minder dan de meer dan 500 miljard dollar op de woensdagen. Slechts een kwart van de 20 grootste overnames op het wereldtoneel werden kenbaar gemaakt op een maandag. 
 
Donderdag gaat er tot nu toe vandaar met het meeste aantal deals. Woensdag is koploper in dealwaarde, vooral dankzij aankonding van de Shell – BG overname van 62 miljard euro en de megafusie tussen Heinz en Kraft Food. Dat zijn de grootste deals van dit jaar. 
 
Het totale aan M&A gespendeerde bedrag komt uit op meer dan 1 biljoen dollar. In het recordjaar 2007 kwam dat uit op 3,4 biljoen dollar voor het gehele jaar. 2015 maakt dus zeker een kans hier over heen te gaan. Zo heeft het Amerikaanse zadenbedrijf Monsanto onlangs aangegeven dat het zijn Europese concurrent Syngenta voor bijna 50 miljard dollar wil overnemen en geven bestuurders in verschillende enquetes aan dat ze voorlopig nog van plan zijn om meer aqcuisities te doen. 
 
Gerelateerde artikelen