Binnenkort stakingen bij overgenomen vleeswarenbedrijf

Er zijn stakingen in de maak bij diverse vleeswarenfabrieken van Zwanenberg, Stegeman en Terbeke.

Vakbond FNV kondigde de acties dinsdag aan, nadat werkgevers een ultimatum lieten verstrijken om met betere arbeidsvoorwaarden over de brug te komen voor de 3500 werknemers in de sector.

Details over de werkonderbrekingen gaf de bond niet prijs. Vakbond CNV sluit zich aan bij die acties, als werkgevers dinsdag voor 16.00 uur niet met betere voorstellen over de brug zijn gekomen. Dan verloopt het ultimatum van die bond.

Overleg over een nieuwe cao liepen onlangs vast. De werknemers willen onder meer in twee stappen in totaal 5,5 procent meer loon. Ook kwamen ze met voorstellen voor pensioenpremies op de proppen. Werkgevers bestempelden de eisen van de bond eerder als onredelijk. Daarbij werd onder meer gewezen op de constante loongroei in de sector.

De stakingen vinden volgens de bonden plaats bij de fabrieken in Wijhe, Almelo, Raalte, Deventer, Lichtenvoorde, Wijchen, Aalsmeer, Borculo en Zoetermeer. Daardoor wordt er de komende tijd minder of mogelijk zelfs helemaal geen beleg voor op brood gemaakt.

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) kon dinsdagmiddag niet direct op de kwestie reageren.

(ANP)

Gerelateerde artikelen