Binnenkort duidelijkheid over vermeend witwasbedrijf van Value8

Peter Paul de Vries, topman van Value8, zegt binnen "weken, eerder dan maanden" de uitkomst te weten van het onderzoek naar BK Group.

De beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8 is al een half jaar te laat met het publiceren van zijn goedgekeurde jaarcijfers over 2016. Dat komt omdat er nog een onderzoek loopt naar een van zijn portfoliobedrijven, namelijk BK Group. Pas als de uitkomst van dat onderzoek bekend is, kan de accountant zijn verklaring geven. Wel is er een niet-goedgekeurd conceptjaarverslag gepubliceerd in mei. 

Het trustkantoor BK Group wordt ervan verdacht dat het mee gewerkt heeft aan het verduisteren van staatstegoeden die zijn toegeëigend door de twee Oekraïners Andrej en Sergej Kljoejev. Voor dit vergrijp staat het tweetal op de Europese sanctielijst. De broers Kljoejev bezitten in de Oekraïne elf zonne-energiecentrales. Vijf daarvan zouden via Nederlandse vennootschappen worden beheerd, berichtte Het Financieele Dagblad eerder dit jaar.  

Daarnaast zou BK Group een Mexicaanse oud-politicus hebben gefaciliteerd met het witwassen van drugsgeld.

Zowel het OM als Value8 zelf doen onderzoek naar het trustkantoor. In een handelsbericht begin oktober meldde Value8, dat twee derde van de aandelen van het portfoliobedrijf in handen heeft, dat zijn onderzoek nog "op korte termijn" wordt afgerond. 

BK vertegenwoordigt op de balans van Value8 een waarde van 2,8 miljoen euro. Dat komt neer op 4,7 procent van het totale eigen vermogen. Het trustkantoor behaalde vorig jaar een omzet van circa 7 miljoen euro en boekte een bedrijfsresultaat (ebitda) van ruim drie ton.

 

Gerelateerde artikelen