Bill Gates stapt met 50 miljoen in groene kerosine

De tech-miljardair gaat in zee met de start-up LanzaJet. 

Bill Gates steekt 50 miljoen dollar in de Amerikaanse start-up LanzaJet. Hij doet dat via Breakthrough Energy, zijn groene energieproject. LanzaJet legt zich toe op de productie van groene vliegtuigbrandstof die de fossiele kerosine kan vervangen. 

In de luchtvaart lopen al initiatieven om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Vliegtuigen zijn goed voor 3 procent van de emissie. Ter vervanging van de fossiele kerosine wordt gewerkt aan de productie van de zogenaamde SAF (sustainable aviation fuel), een vliegtuigbrandstof die wordt gewonnen uit suikerriet en mais. De uitstoot van SAF is 85 procent lager, maar de groene brandstof is duurder dan fossiele kerosine. 

LanzaJet denkt de productie toch rendabel te kunnen maken. LanzaJet heeft 200 miljoen dollar nodig voor een fabriek in de Amerikaanse staat Georgia die volgend jaar moet beginnen met de productie van SAF.  Naast de inleg van Bill Gates trekken ook het Microsoft Climate Innovation Fund, de Amerikaanse overheid en de aandeelhouders van LanzaJet de portemonnee. Onder de aandeelhouders bevinden zich Shell en de British Airways. 

De productie is nog maar een schijntje van wat de luchtvaartsector nodig heeft om te vergroenen. Maar LanzaJet wil bij succes ook fabrieken neerzetten in Europa, Azië en elders in de VS. Het bedrijf mikt op een SAF-productie van 4 miljard liter per jaar.

 

Gerelateerde artikelen