Bijna helft AEX-bedrijven makkelijke overnameprooi

Elf van de 25 grote Nederlandse AEX-bedrijven lopen serieus risico op vijandige overnames, zegt minister Dijsselbloem van Financiƫn dinsdag. Extra bescherming in de vorm van een overheidscommissie naar Amerikaans voorbeeld is volgens de PvdA-politicus geen overbodige luxe.

Dat vertelde de minister dinsdag tegen de media tijdens een PvdA-campagne-uitje. Het onlangs geopperde voorstel van collega-minister Kamp om telecombedrijven te beschermen, gaat Dijsselbloem niet ver genoeg. De PvdA-politicus pleit ervoor ook ondernemingsraden een stem te geven in overnamekwesties. 

Koopjesjagers
Grote Nederlandse bedrijven zijn een aantrekkelijke prooi voor 'roofdieren', zoals de minister buitenlandse koopjesjagers eerder soortgelijk omschreef, vanwege het vele geld dat ondernemingen van eigen bodem in kas hebben. Dijsselbloem haalt de mislukte overnamepoging van Unilever aan als voorbeeld, maar ook PostNL is zo'n geval van een betrekkelijk makkelijk overname-object. Nederland kan zich nu alleen verdedigen middels 'lomp duw- en trekwerk'.

Beschermingsconstructie
Dijsselbloem zegt bovendien dat 'Nederland de naïviteit moet afschudden en zijn strategische economische belangen moet beschermen'. Om ook aandeelhouders tevreden te houden roept de minister op tot het blijven investeren in innovatie en groei. 

Volgens het researchteam van Het Financieele Dagblad zijn onder meer iconische Nederlandse multinationals als Heineken, SBM Offshore en Royal Dutch Shell een op het oog doordringbare vesting doordat ze niet of nauwelijks een beschermingsconstructie hebben. 

(Bronnen: ANP, MenA.nl en Het Financieele Dagblad)

 

Gerelateerde artikelen