Bij private equity bungelen vrouwen onderaan

Terwijl bij Europese financiƫle instellingen het aantal vrouwen toeneemt, blijft private equity een mannenbolwerk. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse denktank New Financial.

Foto: vrouwelijke private-equitymanagers van Karmijn Kapitaal

Bij onder andere de Franse bank Société Générale, twee Zweedse pensioenfondsen en die Britse toezichthouder op de pensioensector hebben meer dan 50 procent vrouwen in de board. Vergeleken met twee jaar geleden is het aantal vrouwen in de board toegekomen in de financiële sector, maar bij het executive management daaronder is er minder progressie geboekt. Aldus de onderzoekers. 
 
Voor het onderzoek zijn 240 bedrijven meegenomen in twaalf subsectoren. Eind 2016 waren vrouwen goed voor 26 procent van alle posities in de board, twee jaar geleden was dat nog maar 20 procent. Het aandeel van vrouwen in executive managementposities steeg van 15 procent naar 18 procent.
 
Werk aan de winkel voor vrouwelijke private-equitymanagers
Volgens bankiers in gesprek de de Financial Times is het makkelijker om vrouwen voor de board te werven dan voor managementfuncties, omdat het om een beperkt aantal mensen gaat en ze niet ‘de ranks’ hoeven te doorlopen. Bij banken bestaat 30 procent van de bord uit vrouwen. Bij brancheorganisaties en toezichthouders zitten meer dat dertig procent vrouwen in de board. 
 
Private-equitybedrijven en hedgefunds bungelen onderaan met 10 procent vrouwen in de board en 9 procent in de executive management. Daar ligt nog een schone taak voor de dames van Karmijn Kapitaal. Het Nederlandse investeringsfonds wordt geleid door drie vrouwen, Désirée van Boxtel, Hadewych Cels en Cilian Jansen Verplanke (foto), en investeert alleen in bedrijven die worden geleid door vrouwen én mannen.
 
Lees ook:
UBS-baas Axel Weber wil meer vrouwen aan de top
 

Gerelateerde artikelen