Big in Japan. Deze bedrijven gingen u voor

De overnamemarkt in Japan gaat spannende tijden tegemoet. Liggen er kansen voor Nederland? Deze bedrijven en hun dealmakers gingen u voor!

Als de twee overgebleven K en R van KKR spreken dan luistert de investeringswereld: in een groot interview met de Financial Times George Roberts en Henry Kravis stellen de koningen van de leveraged buy-out dat de overnamemarkt van Japan nu de hoogste prioriteit heeft. De megaconglomeraten met duizenden bedrijfjes die alles maken van schroefjes tot straaljagers hebben volgens hun namelijk hun langste tijd gehad. Tijd dus voor een grote carve-out – en gouden tijden voor M&A-adviseurs en fondsen op jacht naar returns.  

Aandeelhoudersrevolutie

Ook het aantreden van de nieuwe keizer Naruhito, die belooft een frisse wind door het land te laten waaien, belooft veel goeds: naast het herzien van de keizerlijke tradities mag het economische stelsel ook op de schop. In het FD werd al de voorspelling uitgesproken dat de tijd van passieve investeerders, deflatie en megacorporaties voorbij – een systeem van vriendjespolitiek en het aanhouden van underperforming divisies om gevestigde belangen niet te verstoren is, volgens de krant, voorbij. 

Ook benieuwd naar de kansen in Japan? Deze Nederlandse ondernemingen – en hun dealmakers – gingen u voor. 

RANDSTAD

Randstad is zeker al Big in Japan: met meer dan honderd kantoren en meer dan 1500 medewerkers heeft het bedrijf een stevige voet aan de grond. In 2016 werd de Careo Group overgenomen, waarmee de aanwezigheid in de Tokio-regio flink werd uitgebreid. 

EY tekende destijds voor het advies: niet gek, aangezien het bedrijf zelfs een speciaal team heeft om het zakendoen tussen Nederland en Japan te vergemakkelijken. 

HEINEKEN

Dingen waar Nederlands erg goed in zijn: mensen aan het bier krijgen. Nederland introduceerde het gerstenat in de 17e eeuw in Japan en inmiddels is het lichte, droge Japanse bier niet meer weg te denken naast de yakitori. Asahi is natuurlijk de bekendste speler (met de overname van Grolsch ook nog voorzien van een Nederlandse poot), maar ook Heineken is populair. Qua carve-out van de grote Japanse conglomeraten mag de koop van de Braziliaanse merken van Kirin zeker genoemd worden: in 2017 werd de deal afgerond. 

Allen & Overy was de juridisch adviseur van Heineken destijds, andermaal een mondiale speler met zowel een kantoor in Tokio als Amsterdam. 

TEN CATE 

Andersom kan het natuurlijk ook: in het verleden zijn er geregeld (grote) aankopen gedaan door Japanse bedrijven in Nederland. Met een dealwaarde van bijna een miljard was de verkoop van de advanced composites-divisie van Ten Cate aan branchegenoot Toray de grote uitspringer van 2018.

Nomura, PwC en NautaDutilh stonden de koper bij, J.P. Morgan, KPMG, Clifford Chance en Hill+Knowlton tekenden voor Ten Cate. 

Gerelateerde artikelen