Beursplein 5 loopt langzaam leeg door desinteresse

Bedrijven willen liever investeerders dan een beursnotering.

Aan de Nederlandse tak van Euronext zijn nog 115 serieuze bedrijven over, amper de helft van het aantal bij het begin van de eeuw. Steeds minder bedrijven willen nog naar de beurs, maar zoeken liever een beleggings- of investeringsfonds op. Een beursnotering is duur, er zitten veel verplichtingen aan vast, iedereen kijkt mee, media roeren zich en het is continu oppassen op ongewenste raiders die aan boord klimmen.

Dat schrijft de Volkskrant over de beurs die steeds minder in zwang raakt. Maandag verdwijnt fietsfabrikant Accell van de beurs verdwijnt, na overname door KRR samen met het Nederlandse Teslin.  Ook Boskalis zal van de beurs verdwijnen als het bod van investeerder HAL wordt geaccepteerd.

De Volkskrant wijst erop dat de delisting steeds vaker wordt omzeild door kopers van bedrijven. Wettelijk kan de beursnotering pas worden geschrapt als een bieder 95 procent van de aandelen in handen heeft. Dan kan de koper de resterende aandeelhouders verplicht uitkopen. Maar steeds vaker proberen kopers slechts 80 of zelfs 75 procent van de aandelen in handen te krijgen. De activiteiten van het beursfonds worden volgens de Volkskrant overgebracht in een nieuwe onderneming, waarna er alleen nog een lege huls op de beurs blijft staan. 

Aandeelhouders staan door deze praktijk voor het blok, aldus de krant. In het geval van Accell vonden aandeelhouders en ook verzekeraar ASR het bod op te laag. Toen de kopers 77 procent van de aandelen hadden, werd besloten dat het bod gestand zou worden gedaan bij aanmelding van 80 procent van de aandelen. Wie niet meeging in dit bod loopt het risico met onverkochte aandelen achter te blijven die weinig meer waard zijn.

Volgens de Volkskrant wil investeringsmaatschappij HAL dezelfde truc uithalen bij de overname van baggeraar Boskalis. Ook hier protesteren aandeelhouders.

 

 

Related articles