Beursgang Porsche laat op zich wachten

Sportmerk wil wel naar de beurs, maar mag niet van moeder Volkswagen.

Oliver Blume, CEO van Porsche AG, staat open voor een beursgang van de Duitse sportautofabrikant. Maar alleen als het moederbedrijf Volkswagen AG dit ook een goed idee vindt. "Maar die heeft nog niets besloten", aldus Blume. 

Er wordt al langer gespeculeerd over een beursgang van Porsche. Op die manier zou Volkswagen geld in het laatje krijgen om de strijd aan te gaan met concurrenten als Tesla en Toyota, koplopers in elektrisch rijden. Volgens persbureau Bloomberg bestudeert Volkswagen de mogelijkheden.

Volkswagen-CEO Herbert Diess leek eerder deze week de suggestie van de hand te wijzen. Volkswagen, de grootste autofabrikant van Europa, heeft geen "onmiddellijke behoefte" aan geld van de elektrificering van de auto’s. Diess denkt dat de autobouwer voldoende geld om de overgang te financieren, zei hij.

Porsche is voor Volkswagen de kip met gouden eieren. Ondanks de pandemie zakte de omzet in China slechts drie procent in. Dat leverde hoge winstcijfers op.

Porsche was het stralende licht van VW tijdens de pandemie. De leveringen van het merk daalden vorig jaar met slechts 3%, dankzij de sterke vraag in China, de grootste markt. Dat hielp de in Stuttgart gevestigde fabrikant om een ​​winstmarge van dubbele cijfers te behouden toen veel autofabrikanten op de massamarkt een dramatische neergang leden.

 

Gerelateerde artikelen