Beursgang maakt beloften niet waar

De helft van de IPO’s van meer dan een miljard staat onder water.

49 procent van de 43 beursintroducties die dit jaar in Londen, Hong Kong, India en New York minimaal 1 miljard dollar ophaalden, zijn nu minder waard dan hun waarde bij de uitgifte van de aandelen. De vraag is nu of de bedrijven die naar de beurs gaan te hoog gewaardeerd worden door grote investeerders en zakenbanken.

Die vraag komt op bij internationale media nadat data van Dealogic werden gepubliceerd over mislukte beursgangen. Namen van maaltijdbezorger Deliveroo (226% na de eerste handelsdag) , fabrikant van alternatieve voedingsmiddelen Oatly en de Indiase betalingsgigant Paytm (-40% na twee handelsdagen) circuleren in internationale zakenkranten.

Ter vergelijking: van de grote beursintroducties die in 2019 werden genoteerd lag ongeveer een derde een jaar na het op de markt komen onder de uitgifteprijs. Vorig jaar stond ruim een kwart van de in 2020 geprijsde beursintroducties in het rood na twaalf maanden van handel.

De slechte prestaties van beursnieuwelingen staat in schril contrast met de prestaties van de wereldwijde aandelenkoersen in het algemeen. De aandelen hadden een rendement van 24 procent voor de S&P 500-index. Beursintroducties bereikten een record van 330 miljard dollar aan opgehaald geld, zo haalt de Financial Times een onderzoek van EY aan.

Volgens de Financial Times zijn het niet de banken die de prijs opdrijven bij een beursdebuut. Maar "vaak willen de emittenten met een grote plons uitgaan".

Bij de beursgang van Paytm (India) zou het bedrijf vastbesloten zijn geweest om een ​​nieuw record te vestigen voor een Indiase beursgang. Long-only investeerders zou dit hebben afgeschrikt. Daardoor kregen sommige hedgefondsen een onverwachts groot aandelenpakket, dat ze vervolgens dumpten.

Gerelateerde artikelen