Beursgang fonds Arnault moet 500 miljoen opbrengen

De beursgang van het investeringsfonds van Bernard Arnault moet zo'n 500 miljoen euro opbrengen. Het lege beursfonds van de rijkste man van Frankrijk heet Pegasus Europe en krijgt naar verwachting donderdag een notering op de beurs in Amsterdam. Het fonds moet gaan investeren in Europese financiƫle bedrijven.

Pegasus zal onder meer geleid worden door Jean-Pierre Mustier, de voormalig topman van de Italiaanse bank UniCredit. Arnault heeft een geschat vermogen van ruim 114 miljard dollar en is daarmee na Elon Musk, Jeff Bezos en Bill Gates de rijkste persoon ter wereld.

Lege beursfondsen, zoals dat van Arnault, die bedoeld zijn om te investeren in bestaande bedrijven, kwamen vorig jaar sterk opzetten. Toen ging er ruim 100 miljard dollar in om, vooral in de Verenigde Staten. De zogeheten special purpose acquisition company's of 'spac' zijn dit jaar ook aan een opmars in Europa bezig, waarbij Amsterdam bijzonder geliefd is.

Spacs kunnen ook op kritiek rekenen. Voor investeerders is het minder duidelijk waar ze hun geld in steken. Als een bedrijf op de reguliere wijze naar de beurs gaat wordt het in de prospectus, een boekwerk vol financiële gegevens dat het bedrijf aan potentiële investeerders verstrekt, doorgelicht en moet het zo openheid geven. Als een bedrijf via een overname door een spac naar de beurs gaat, moeten de aandeelhouders op het boekenonderzoek van dat investeringsvehikel vertrouwen. Dat levert mogelijk meer risico op voor beleggers.

Voor oprichters van de investeringsfondsen is de spac lucratief. De oprichters krijgen doorgaans 20 procent van de aandelen van het overgenomen bedrijf voor een lage prijs. Bij een succesvolle beursgang kunnen zij dus fors verdienen aan de spac.

Gerelateerde artikelen