Beursexploitant New York schrapt Chinese bedrijven

China fel tegen schrappen Chinese bedrijven op beurzen New York.

China is fel tegen de keuzes van de Amerikaanse regering en zal de nodige maatregelen nemen om de wettelijke rechten van Chinese bedrijven te beschermen.

Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een reactie op de aankondiging dat de noteringen van drie telecombedrijven worden beëindigd in New York.

Het gaat om China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong. De beursexploitant schrapt de bedrijven op last van de regering-Trump die vorige maand Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven verbood die volgens Washington worden gecontroleerd door of eigendom zijn van het leger in China.

Ook grote Chinese oliebedrijven kunnen mogelijk verwijderd worden van de aandelenbeurzen in New York. Volgens kenners loopt oliebedrijf CNOOC nu het meeste risico omdat die op een zwarte lijst is gezet door de Amerikaanse overheid vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger. Maar ook PetroChina en Sinopec zouden gevaar lopen omdat de energiesector van cruciaal belang is voor het Chinese leger.

Gerelateerde artikelen