Beste small cap deal: de markt bepaalt

Klein maar fijn! M&A professionals kunnen dit jaar via een pitch zelf bepalen welke deal tot Best Small Cap Deal verkozen zal worden. Deals met een waarde onder de 20 miljoen euro, welke qua complexiteit en structuur zeker niet onder doen voor de ‘grote jongens’. Recent zagen onder meer de overnames van Taste Marketing, MI Airline en Mimetas het licht. Welke small cap deal was het meest bijzonder?
Terwijl small cap deals voor grote multinationals wekelijkse kost kunnen zijn, zijn ze voor kleinere familiebedrijven het belangrijkste moment in de bestaansgeschiedenis. Zelfs in de masculiene transactiewereld, waar lijstjes samengesteld worden op basis van transactiewaarde, geldt een overname onder 20 miljoen euro niet als minder belangrijk. Vaak gaat het om deals waar een belangrijk groeiverhaal aan verbonden is, een voorbode voor het uitbouwen van een imperium.
Sprekend voorbeeld van een recente small cap deal is de overname van Taste Marketing door het Nederlandse Didix. De Nederlandse aanbieder van cadeaukaarten voor o.a. bioscopen en restaurants timmert flink aan de weg en koos onlangs voor verdere internationale expansie door Taste Marketing, een op lidmaatschap gebaseerde diners club, over te nemen van Matt Turner, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde privé-investeerder. 
Als adviseur van Taste Marketing Limited trad onder meer Gerard Carrière, advocaat bij NautaDutilh op. Carrière: “Didix nam eerder al bedrijven over die in vergelijkbare markten actief zijn. Door de vele nieuwe internet toepassingen gaat de ontwikkeling van dit soort ondernemingen razendsnel. Dat kan niet worden gerealiseerd zonder het doen van kostbare investeringen en daarom is een dergelijke small cap deal zo belangrijk; die geven bedrijven onder de huidige financiële omstandigheden toegang tot kapitaal. Bovendien stelt het de oprichters van dit soort bedrijven in staat om een belang bij de verdere ontwikkelingen te houden. Mijn indruk is dan ook dat dit nog maar een begin is en dat de interesse van diverse marktspelers, zowel private equity als strategische partijen, alleen maar zal groeien.” 
Recent zagen veel andere aansprekende small cap deals het licht: zo was er de investering in MI Airline, een Nederlands techbedrijf actief rondom luchtvaart, door een consortium van KLM, Schiphol, Rabobank en de Delftse Universiteit. Dit consortium, verenigd in het Mainport Innovation Fund, wil via dit soort deals toonaangevende innovaties in de luchtvaarsector mogelijk maken. In de biotech-industrie regent het de laatste tijd ook small cap deals: zo nam investeringsmaatschappij PPM Oost voor 4,1 miljoen euro een belang in Mimetas over, een biotech-bedrijf dat gespecialiseerd is in ‘organ-on-a-chip’-technologie. Met het verse kapitaal zal Mimetas zich richten op 3D-technologien. 
Maar welke deal onder de 20 miljoen euro is qua complexiteit en dealstructuur het meest bijzonder? Dat bepalen de betrokkenen zelf, via het insturen van pitchformulieren. Iedere pitch krijgt een score. De score wordt voor 50% bepaald door stemmen van de bezoekers van MenA.nl en voor 50% door de beoordeling van hoofdredacteur Willem van Oosten van de M&A Community. Bekijk ook het reglement. Alle pitches worden op MenA.nl gepubliceerd. De stembussen zijn open! 
Gerelateerde artikelen