Succesvolle start vijfde Berk fonds

De eerste klap is een daalder waard; Berk Partners haalde in de nieuwe investeringsronde binnen zeven maanden 25 miljoen euro op. Het vijfde Berk fonds heeft ruimte te groeien tot een maximum van 50 miljoen euro, waarvoor de deadline van eind dit jaar geldt. 

Partner Frans Jan Vergouwen: “We hebben die 25 miljoen opgehaald bij 32 vermogende ondernemers en instituten. Doel is belangen te nemen in middelgrote Nederlandse mkb-bedrijven met een goed winstpotentieel.”

Collega Willem Kamps, managing partner bij Berk Partners: “De eerste fundingsronde van ons vijfde fonds was erg succesvol. En minstens zo mooi; we hebben al stappen gezet voor onze eerste participatie. Het gaat om een derde generatie familiebedrijf in Harderwijk, waarvoor geen opvolging in de directie is. Een monopolist in de voedingssector, één van onze doelbranches voor dit fonds. We richten een nieuwe vennootschap op en die koopt de aandelen van de familie. Eén van de managers én de verkopende familie stappen ook in.”

Berk Partners zal naar verwachting een meerderheidsbelang nemen en een nieuwe algemeen directeur van buiten aantrekken. Voor het vijfde Berk fonds geldt een voorkeurssegment van goedlopende, langjarig winstgevende mkb-ondernemingen in de voeding, toeleveringsbedrijven aan de gezondheidszorg en de innovatieve maakindustrie. 

Met de vorige vier fondsen van Berk Partners werd in totaal 80 miljoen euro geïnvesteerd in het Nederlandse mkb. Berk Partners heeft in het verleden onder andere geparticipeerd in Jumbo Spellen en suikerzakjesfabrikant Van Oord.

Tot de deelnemers in dit vijfde fonds behoort Dinvest, het investeringsverhikel van de familie Diks (Beter Bed). Ook ondernemer Kees Faber, voormalig eigenaar van familiebedrijf Faber Halbertsma, toonaangevende producent van pallets, trad toe. 
“We kijken voor dit vijfde fonds naar langer bestaande bedrijven die zich inmiddels bewezen hebben”, zegt Frans Jan Vergouwen. Participaties in jonge techbedrijven of ondernemingen in moeilijkheden worden uitgesloten. “Mkb bedrijven met een ondernemerswaardering van tussen de 10 en 20 miljoen euro, daar doelen we met ons nieuwste fonds op. Daarbij speelt ook mee dat andere private equityhuizen minder geïnteresseerd zijn in dit genre.”

Het in Amsterdam gevestigde Berk Partners werd 25 jaar geleden opgericht door voormalig autocoureur Ben Pon, bekende telg uit familiebedrijf Pon Holdings. Vanaf 2004 nam hij langzaam afstand van Berk Partners en in het nieuwe fonds zal Pon niet meer participeren.    
     
 

Gerelateerde artikelen