‘Benelux wordt groeimarkt alternatieve financiering’

De Benelux wordt een sterke groeimarkt voor alternatieve financiering. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Allen & Overy naar alternatieve financiering. Voor het eerst zijn niet alleen bedrijven ondervraagd, maar ook investeerders - uit zes Europese landen en regio’s, waaronder de Benelux.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek ‘Funding European business: Harnessing alternatives’ zijn:

Alternatieve financiering is ondertussen stevig verankerd: ondanks de sterke kapitaalinjectie van de ECB in de Europese banken via haar asset purchase programma (waarde: circa 60 miljard euro per maand) is het marktaandeel van banken in de financieringsmix maar licht gestegen, van 44% vorig jaar naar 48% dit jaar. Alternatieve financiering maakt nu 30% van de financieringsmix uit, de kapitaalmarkten 22%.

Vooral grote bedrijven ontvangen alternatieve financiering, maar dit zal wel veranderen – met name in de Benelux: 63% van alle onderzochte investeerders verwacht dat de financiering van middelgrote bedrijven toe zal nemen. In de Benelux is dat maar liefst 91%.

De Benelux lijkt een sterke groeimarkt te worden: hier verwacht 74% van de onderzochte bedrijven meer gebruik te gaan maken van alternatieve financiering, vergeleken met 48% overall.

Ongeveer tweederde van alternatieve financiering is afkomstig van asset managers, verzekeringsbedrijven, private debt funds en pensioenfondsen. In de Benelux overheersen de verzekeraars en vermogende particulieren (High Net Worth Individuals). Maar liefst tweederde van de bedrijven hier maakt gebruik van financiering van HNWI’s.

De markt is nog steeds gefragmenteerd: bedrijven maken vooral gebruik van investeerders uit hun thuisland – hoewel investeerders uit de Benelux ook over de grenzen populair zijn.

Standaardisatie – cruciaal voor de ontwikkeling van een echt internationale markt – komt op gang, al lopen bedrijven nog achter op investeerders: nu al maakt 54% van de investeerders gebruik van de standaard documentatie die tien maanden geleden is geïntroduceerd door de Europese Commissie, terwijl nog maar 25% van de bedrijven dat doet.

• Funding European business: Harnessing alternatives

 

Krijgt uw cliënt de financiering nog rond? 
Het is tijd om de alternatieven te onderzoeken en de continuïteit en groei van de MKB onderneming veilig te stellen. Voorkom risico’s, volg de masterclass Alternatieve Financieringsvormen en maak een succes van financiering. Meld u direct aan.

 

   

Gerelateerde artikelen