Bencis partner Rob van der Laan: goed sentiment private equity markt

“Er is een goed sentiment in de private equity markt”, constateert private equity manager Rob van der Laan van Bencis Capital Partners. Het Nederlandse private equity bedrijf heeft een goede dealflow en ziet goede mogelijkheden voor overnames. Een goede financieringsmarkt is een sterke driver van de M&A markt, maar het is wel goed zoeken naar mooi investeringskansen.
Er is volop geld voor private equity om te investeren. De kapitaalmarkten zijn daarin doorslaggevend maar ook de ontwikkelingen bij de grootbanken. “Een positieve impuls komt  van grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank die na een wat onrustige periode weer op de kaart staan”, zegt Van Der Laan. 
De bedrijfsleven zelf raakt ook weer op stoom. “Veel ondernemers hebben het vertrouwen dat het dieptepunt van de crisis achter de rug is. Dat zien we ook terug in de resultaten van onze portfoliobedrijven. Ze hebben de wind in de rug, schrijven goede cijfers en maken hogere winsten.” 
Proactief zoeken naar investment opportunities
Ondanks het goede sentiment is niet alles rozegeur en maneschijn. “De uitdaging in de huidige markt is het vinden van goede investment opportunities. Wachten op goede voorstellen van corporate finance adviseurs is niet genoeg. Wij hebben een groot team waarmee wij proactief de markt opgaan en bedrijven samen brengen. Een bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat je meer de rust hebt om goed de kijken naar de mogelijkheden van de sector en het bedrijf. Bij een investeringskans aangedragen door een corporate finance adviseur zit er vaak meer tijdsdruk op vanwege de direct betrokkenheid van andere kopers.” 
De proactieve marktbenadering maakt van de investeringsmanagers van Bencis actieve netwerkers. “De wijze waarop wij zoeken naar investeringsmogelijkheden brengt met zich mee dat je actief moet netwerken en aanwezig moet zijn op de juiste plaatsen.” 
Als gevolg van de herstellende financieringsmarkt gaan de leverage-ratio’s omhoog, maar met mate. “In Nederland wordt niet heel agressief gefinancierd. In de Verenigde Staten zie je overnames die worden gefinancierd met een debt/EBITDA ratio van 6 of hoger waarmee ruim meer dan de helft van de overnamesom wordt betaald in debt. In Nederland is de EBITDA multiple van debt en equity samen mede daardoor lager” Volgens Van der Laan hebben managers van Nederlandse bedrijven geen problemen met een deel schuldfinanciering: “Het is niet het ultieme instrument voor managers, maar over het algemeen wordt schuld wel beschouwd als een nuttige en relatief goedkope bron van financiering, zeker wanneer dit met gepaste mate wordt gehanteerd.”
Rob van der Laan deelt zijn kijk op private equity in de mid-market tijdens het Private Equity Summit op 23 april bij ABN AMRO.
 
Gerelateerde artikelen