Belgisch ruimtebedrijf Launcher naar concurrent Vast

Eigenaar Max Haot verkocht al twee keer eerder een bedrijf.

Het Belgische ruimtebedrijf Launcher wordt definitief verkocht aan de cryptomiljardair Jed McCaleb. McCaleb heeft al een ruimtebedrijf, met de naam Vast. De deal werd eind vorig jaar bekend, maar is nu definitief rond.

Aanvankelijk kwam de koper McCaleb aan boord als investeerder. Sinds de oprichting in 2017 heeft Launcher vijftien miljoen dollar opgehaald in zes financieringsrondes. Maar in gesprekken over een investering bleek dat een overname meer voor de hand lag.

Launcher, eigendom van de Belg Max Haot, is gespecialiseerd in lanceermotoren en -platformen voor satellieten en orbiters, die kleine satellieten in de gewenste baan brengen. Launcher heeft partnerschappen met SpaceX van Elon Musk en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Na de deal stopt Vast met de ontwikkeling van lanceerplatformen en gaat zich richten op de motoren en orbiters. Daarvoor heeft Launcher al vijf klanten, aldus oprichter Haot. 

Launcher verhuist van België naar Californië. Max Haot wordt voorzitter van de raad van bestuur van Vast, waar Launcher in opgaat. De Belgische ondernemer verkocht al twee keer eerder een bedrijf. In 2017 verkocht hij het videobedrijf Livestream aan Vimeo, een concurrent van YouTube. Vier jaar later telde de Zwitserse hardwareproducent Logitech 50 miljoen dollar neer voor Mevo, een bedrijf voor digitale camera’s.
 

 

Gerelateerde artikelen