Beleggers wereldwijd worden high van wiet

De markt van cannabis staat nog in de kinderschoenen, maar is hot. “Pik je groene graantje mee”, heet het gekscherend, maar met serieuze ondertoon.

Tegenstrijdig met het stereotype beeld van blowende Amerikaanse toeristen die Amsterdamse coffeeshops frequenteren, gaan geldstromen nu omgekeerd de Atlantische Oceaan over. In het laatste kwartaal van 2017 namen beleggingen mondiaal met 200 procent toe.

Grote aanjager: het als paddenstoelen uit de grond schieten van legale wietplantages in de Verenigde Staten en Canada. En in de slipstream daarvan de zogenaamde cannabis-trackers; passieve beleggingsinstrumenten die minutieus alle koersveranderingen volgen van bedrijfsaandelen in de wiet-sector. Uit data van Bloomberg blijkt dat op een enkele dag van de ETFMG Alternative Harvest-etf, één van die Noord-Amerikaanse trackers, meer dan 5,8 miljoen stukken werden verhandeld. Het resultaat kwam snel en was overdonderend. De waarde van de wiet-belegging steeg in luttele dagen met bijna 18 procent.

Uit criminele sfeer

Veel beleggers denken dat dit nog maar het begin is. Want cannabis raakt in de Verenigde Staten, met een tot voor kort traditioneel strikt anti-softdrugsbeleid, uit de criminele sfeer. In 29 staten is medicinaal gebruik inmiddels gelegaliseerd. Vorig jaar ging de geest uit de fles. En Californië staat recreatief gebruik vanaf juli toe. Toen dat bekend werd, is er volgens zakenmagazine Fortune voor een slordige 2 miljard dollar op de beurzen in cannabis geïnvesteerd. Vanuit de Nevada woestijn blaast Las Vegas een vrolijk partijtje mee: in dé gokstad van de wereld kun je dezer dagen vrijuit blowen. Beleggers zijn er blij mee. Berichten als zou minister van Justitie Jeff Sessions het gedoogbeleid willen terugdraaien ten spijt. Die weg terug lijkt sowieso moeilijk nu buurland Canada recreatief gebruik van cannabis deze zomer in alle provincies gaat toestaan. Nadat de regering in Ottawa vorig jaar april vergunning verleende voor de Canadese tracker Horizons Marijunana Life Sciences Index van fondshuis Horizons ETF’s verdubbelde de koerswaarde. Australië, net als de VS jarenlang fel criticaster van welk softdrugsgebruik dan ook, kondigde deze maand de lucratieve export van medicinale cannabis aan.

Monstrueuze cijfers

Rest die lange termijn voorspelling: luchtbel of goudmijn? Niet alle analisten zijn overtuigd van blijvend succes. Onderzoeksbureaus schatten de groei van de markt tot 2015 met monstrueuze cijfers in. Tot 56 miljard dollar of zelfs meer. Weer anderen stellen dat met name het voorspelde grootschalige recreatieve gebruik veel te optimistisch wordt voorgesteld. Zo meldt het ene kamp onderzoekers dat maar liefst één op de zes Canadezen legaal aan de hasjpijp zou willen. Wishful thinking, ingefluisterd door beleggers, aldus anderen. Die weer waarschuwend wijzen op de sterk fluctuerende koersen van de cannabis-trackers. Nog niet zo heftig schommelend als de waarde van digitale valuta, maar toch… Die Noord-Amerikaanse trackers zijn ook in Nederland verkrijgbaar en in trek. Onder andere bij Binck Bank, waar afgelopen maanden “Honderden beleggers in de wiet-sector zijn gestapt. En waarbij vooral ook volop in de effecten wordt gehandeld.” Wiet-bedrijven als Canopy en Aurora gingen op sommige dagen vaker van de hand dan gerenommeerde AEX-fondsen. En de wiet-ETF was begin dit jaar bij beleggers zelfs populairder dan de tracker van de Bitcoin. In het FD zegt Hans Oudshoorn, beleggingstrainer bij Binck Bank, dat cannabis een slimme keuze kán zijn, maar dat verschillende bedrijven al aardig hoog zijn gewaardeerd. “Het is de vraag of ze die belofte zullen waarmaken. Direct beleggen in de bedrijven die gunstiger gewaardeerd zijn, kan lucratiever zijn.

Cannabis: wat is waar en waarom toegestaan?
In Nederland mag de consument ‘gebruikshoeveelheden’ marihuana kopen, coffeeshops zijn gerechtigd diezelfde beperkte hoeveelheden aan individuele klanten af te zetten. Maar inkoop van grote voorraden is verboden, net als het telen van wiet. Alles behalve kristalhelder. Want hoe kun je nou verkopen, terwijl je officieel niet eens mag inkopen en telen? Coffeeshops blijven daardoor deels in een schemergebied opereren. En waar Nederland ooit voorop liep op het terrein van softdrugs worden ‘we’ nu links en rechts ingehaald. Soms vanuit onverwachte hoek. Zo zijn de Noord-Amerikaanse ontwikkelingen tekenend voor de mondiale opmars van wiet. Er is zelfs een heuse ‘marihuana Index’, die inzicht geeft in de waardeontwikkeling van 32 Amerikaanse en Canadese wiet-bedrijven. In Azië kennen Bangladesh en Noord-Korea marihuana-markten die voor een groot deel gelegaliseerd zijn. Indonesië, Singapore en Maleisië staan aan de andere kant, met 360 graden omgekeerd overheidsbeleid. Daar riskeer je voor bezit van of handel in marihuana nog steeds de galg. Uruguay is daarentegen het eerste land dat teelt, inkoop, verkoop én gebruik compleet legaal toestaat.
Gerelateerde artikelen