Beleggers verloren miljarden aan crypto-criminelen
Beleggers leden vorig jaar voor 2,8 miljard dollar schade doordat ze door criminelen werden verleid tot nep-investeringen in cryptovaluta. Deze vorm van oplichting vervijfvoudigde vorig jaar.
Dat meldt databedrijf Chainalysis. Diefstal is ook toegenomen, voor ongeveer 2,2 miljard dollar. Criminelen pikten daarnaast cryptovaluta van DeFi-locaties (Decentralized Finance), een stijging van 1.330 procent ten opzichte van 2020.
Vorig jaar verdienden criminelen voor 14 miljard dollar aan cryptovaluta. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De cryptomarkt als geheel groeit echter sneller.
Waar de groei van crimineel cryptogeld groeide met 79 procent, steeg het totale volume aan cryptovaluta met 550 procent, tot een omvang van 15,8 biljoen dollar. Daarmee is het relatieve aandeel van illegale activiteiten in de cryptomarkt gedaald tot recordlaagte.
Volges Chainalysis bedraagt het aandeel van illegale activiteiten in het transactievolume van cryptocurrency 0,15 procent. Dat was bij een vorig onderzoek nog 0,34 procent.
Toch blijven cryptocurrency-markten zeer riskant voor beleggers, zo waarschuwde het databedrijf. Oplichting met cryptocurrencies kostte investeerders vorig jaar 7,8 miljard dollar, tegen 3,2 miljard vorig jaar.
Opsporingsdiensten zijn beter geworden in het achterhalen van cryptocriminelen, maar ze hebben nog een hele inhaalslag te maken, aldus Chainalysis.
Eind oktober zette de Bank for International Settlements de eerste stap om DeFi-markten te onderwerpen aan regelgeving en extern toezicht. Vooral aan regels om witwassen tegen te gaan.