Beleggers storten zich massaal op groene deelnames

Waarde ESG-markt groeit van 235 miljard tot mogelijk 1,2 biljoen euro.

De groeiende vraag naar duurzame investeringen zorgt voor een drastische herziening van particuliere beleggingen in Europa. De komende paar jaar zullen ESG-beleggingen (Environmental, Social & Governance) twee vijfde van private beleggingen bedragen. 

Tal van nieuwe beleggingsfondsen zullen het licht zien, die uitsluitend op ESG gericht zijn. Van alle beleggingen in ESG-bedrijven zal driekwart afkomstig zijn van nieuwe beleggingsfondsen.

Dat voorspelt PwC in een onderzoek. Het vermogen van de private ESG-markt (Environmental, Social & Governance) in 2025 tussen de 775,7 miljard en 1,2 miljard euro kunnen bedragen. Vorig jaar was de ESG-markt nog 253 miljard waard. 

De prognose van PwC suggereert dat ESG-activa in 2025 27 tot 42 procent van de totale activa van de particuliere beleggingsmarkt in Europa kan uitmaken. Vorig jaar was dat bijna 15 procent.

Aanleiding voor de enorme belangstelling voor groene beleggingen zou de EU-regelgeving zijn die rapportering van duurzame financiering verplicht stelt. Ongeveer een derde van de ondervraagde respondenten noemden de regelgeving als een van hun belangrijkste motieven voor het vernieuwen van hun beleggingsplannen rond ESG.

Duurzaam beleggen is de afgelopen jaren snel gegroeid, dankzij de sterke vraag van pensioenfondsen en andere beleggers. De Financial Times meldt dat afgelopen maanden diverse vermogensbeheerders al een ESG-fondsen hebben opgericht, bijvoorbeeld M&G,  Tikehau Capital en Mirova.

 

 

Gerelateerde artikelen