Beleggers in PE en hedgefondsen zeer tevreden

Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn alternatieve fondsbeheerders in het afgelopen jaar blijven presteren. Zeker de Private Equity-sector heeft de verwachtingen van beleggers overtroffen.

Dit blijkt uit de Global Alternative Fund Survey voor 2020 van accountants- en adviesbureau EY.

De sector van alternatieve fondsen is goed omgegaan met de situatie rondom COVID-19 als het gaat om de verwachtingen van beleggers en beheerprestaties. Beleggers vonden over het algemeen dat hun alternatieve fondsbeheerders hun rendementsverwachtingen hebben waargemaakt of zelfs hebben overtroffen. 58% van de hedgefondsbeleggers en de meerderheid van de beleggers in private equity (81%) gaven namelijk aan dat hun beheerders tijdens de marktvolatiliteit als gevolg van de pandemie aan de verwachtingen hebben voldaan of deze hebben overtroffen.

Wealth and Asset Management leader bij EY Nederland Jeroen Preijde geeft ook aan dat het, met alles wat er in 2020 is gebeurd, een verdienste is van de sector van alternatieve fondsen dat beheerders erin zijn geslaagd werkwijzen snel aan te passen, de betrokkenheid van beleggers zo min mogelijk te verstoren en goed te presteren in tijden van extreme marktvolatiliteit. Deze acties en resultaten hebben de waarde van alternatieven aangetoond bij het behouden en uitbreiden van beleggingskapitaal in de meest uitdagende marktomstandigheden.“COVID-19 heeft veel digitale trends die we de afgelopen jaren hebben gezien, versneld en deze zijn voor beheerders van alternatieve fondsen cruciaal geworden.“

Beleggers zijn redelijk tevreden over de inspanningen van hun beheerders om technologie en data te omarmen. Vooral hedgefondsen werden positief beoordeeld: meer dan de helft van de ondervraagde beleggers (53%) was van mening dat de sector van hedgefondsen technologisch gezien voorligt op andere financiële diensten. Voor krediet en private equity is dit percentage respectievelijk 30% en 28%. Bijna een kwart van de hedgefondsbeheerders (24%) gebruikt bijvoorbeeld geavanceerde data, of wil deze gaan gebruiken, om het gedrag van beleggers te voorspellen. En ruim één derde (35%) maakt hier gebruik van om hun eigen interne activiteiten te analyseren.

“COVID-19 is een katalysator geweest in de sector van alternatieve fondsen, met name als het gaat om hoe ondernemingen technologie inzetten voor het faciliteren van werken op afstand en het ontwikkelen van efficiënte systemen die de productiviteit verhogen”, aldus Preijde. “Hedgefondsen lopen hierin duidelijk voorop. Zij zijn al vroeg overgegaan op outsourcing en blijven tools van de volgende generatie inzetten, zoals machinaal leren, robotica en blockchaintechnologie, om gelijke tred te houden met hun veranderende en complexe bedrijfsvoering.”

Gerelateerde artikelen