Beleggers op de vlucht voor btw

Ze nemen 32 miljard euro mee naar het btw-luwe Ierland.

Beleggingsfondsen in herverpakte bedrijfsleningen keren Nederland massaal de rug toe. Dit meldt het FD. De managers van deze fondsen zoeken een veilig heenkomen voor de btw die vanaf 1 januari verschuldigd is over het vermogensbeheer. 

De nieuwe btw-regel drukt de opbrengst voor de deelnemers. Daarom vertrekken 75 van de 78 fondsen uit Nederland die advocatenkantoor Baker McKenzie vertegenwoordigde in een kort geding tegen de btw-verplichting. Daarnaast verlaat een handvol fondsen Nederland die niet meededen aan het kort geding. 

Volgens gegevens van onderzoeksbureau Atlantic Star Consulting verplaatsten fondsbeheerders 32 miljard euro van Nederland naar Ierland. De eerste verhuizingen zijn sinds begin vorige week een feit, aldus Steffens.

Ierland heft geen btw over de vergoeding die fondsbeheerders betalen voor het vermogensbeheer. Volgens de partner van Baker McKenzie loopt de Nederlandse schatkist door de verhuizingen naar Ierland straks andere btw-inkomsten en ook winst- of vennootschapsbelasting mis.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen