Beleggers in opstand tegen kosten private equity

Een PE-manager van Monomoy Capital heeft op last van de Amerikaanse toezichthouder bijna 2 miljoen dollar terugbetaald aan beleggers. Dit vanwege het ontbreken van “full and fair disclosure” van kosten en vergoedingen voor het werk van de private equity. 

Volgens de Financial Times klagen beleggers steeds vaker over de kosten die private ecquities in rekening brengen. Vooral doordat PE’s allerhande kosten doorrekenen bovenop de standaard vergoeding van “two and 20”, een jaarlijkse beheervergoeding van 2 procent en een prestatievergoeding van 20 procent. 

Volgens de Financial Times zouden er toeslagen in rekening worden gebracht voor tal van vage uitgaven, bijvoorbeeld voor de huur van privéjets. De krant haalt een belegger aan die vertelt dat de kosten van PE’s de grootste bron zijn verschil van inzicht tussen die twee.

Hij stelt dat hij van een dozijn PE’s geen idee heeft welke kosten in rekening worden gebracht aan de aangesloten beleggers. Zelfs met de hulp van een externe accountant is de informatie van PE’s volgens hem niet te verifiëren.

Institutionele beleggers slikken hun kritiek op PE’s vaak in, bang dat hun reputatie bij klanten in het gedrang komt of dat ze voor nieuwe deelnames worden uitgesloten. De Institutional Limited Partners Association dringt er bij de Amerikaanse regelgevers op aan om private equity-managers te dwingen alle vergoedingen en uitgaven die zij in rekening brengen, duidelijk en consistent aan beleggers te rapporteren.

De staatssecretaris van Illinois deed in oktober een beroep op het Amerikaanse Congres om nieuwe regels goed te keuren om te voorkomen gebrekkige regulatie verdere schade berokkent aan institutionele investeerders en andere beleggers.

 

Gerelateerde artikelen