Beleggers gevoeliger voor etnische diversiteit

De druk van aandeelhouders op bedrijven als Amazon, Union Pacific en JPMorgan Chase om rassenkwesties en andere diversiteitskwesties aan te pakken, is dit jaar tot recordniveaus gestegen. Dit is vooral een reactie op de opkomst van de Black Lives Matter-beweging.

Dit meldt de Financial Times. Volgens cijfers van Proxy Insight, een dataprovider, is de steun van investeerders enorm gestegen voor resoluties op jaarvergaderingen die gericht zijn op diversiteit 

De gemiddelde steun van investeerders voor diversiteitsgerelateerde resoluties wereldwijd in de eerste zes maanden van 2021 was 42,4 procent, vergeleken met 23,9 procent over heel 2020, zo blijkt uit de gegevens.

Verschillende van dergelijke resoluties kregen de meerderheid van de aandeelhouders achter zich. Bijvoorbeeld bij American Express en Union Pacific, waar werd opgeroepen om jaarlijks verslag uit te brengen over de inspanningen op het gebied van diversiteit.

Heidi Soumerai van vermogensbeheerder Boston Trust Walden hebben gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar de aandacht van beleggers voor de 'S' in ESG (environment, social governance) hebben gestimuleerd, met name de kwesties van raciale rechtvaardigheid.

"Op verschillende manieren hebben de tijden verwoestende, onevenredige gevolgen voor gekleurde mensen blootgelegd, waaronder economische en gezondheidseffecten", voegde ze eraan toe.

Sinds de opkomst van de Black Lives Matter-protesten spraken verschillende grote vermogensbeheerders zich al uit over raciale onrechtvaaardigheid, waaronder Larry Fink van BlackRock.

BlackRock, BNP Paribas Asset Management en Legal & General Investment Management (LGIM) behoorden tot de vermogensbeheerders die dit jaar een aantal op diversiteit gerichte resoluties steunden op aandeelhoudersvergaderingen. 

BlackRock stemde daarvoor bij AVA’s van Berkshire Hathaway, Union Pacific en Charter Communications. LGIM steunde 21 verschillende voorstellen van aandeelhouders gericht op diversiteit, ook bij Amazon.

 

Op de aandeelhoudersvergadering van Amazon in mei steunde 44 procent van de investeerders een voorstel waarin wordt opgeroepen tot een “raciale aandelenaudit” bij het bedrijf.

 

Gerelateerde artikelen