Beleggers gaan 100.000 woningen bouwen

Particuliere beleggers willen de komende tien jaar 100.000 woningen toevoegen aan de Nederlandse woningvoorraad. De beleggers, verenigd in Vastgoed Belang, willen niet alleen nieuw bouwen, maar ook kantoren en leegstaande winkels ombouwen om het historische tekort aan woningen te bestrijden.

Voor de aanpak van het woningtekort is volgens Vastgoed Belang meer regie nodig van het Rijk. Dan gaat het onder meer om lagere grondprijzen en regelgeving die beter aansluit bij de behoefte van investeerders. Ook moet de huidige woningvoorraad beter worden gebruikt.

Directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang wijst erop dat de druk van de woningmarkt pas afneemt als het geld van corporaties, institutionele en particuliere beleggers beter wordt benut. Waarbij ook meer gekeken wordt naar de eigen expertise van de partijen.

Particuliere beleggers realiseren bijvoorbeeld nieuwe woningen door leegstaande scholen, winkels en kantoren om te bouwen tot huizen. Dat de crisis slecht uitpakt voor de winkel- en kantoorsector, betekent juist kansen op het gebied van wonen, zo klinkt het. In grote steden zou gekeken moeten worden of woningen niet gesplitst moeten worden.

De particuliere huursector in Nederland behoort tot de kleinste van Europa en moet volgens de vereniging flink groeien om voor die groepen de gewenste rol te kunnen vervullen. Met name fiscale wetgeving staat dat nu in de weg, aldus de vereniging. "Doordat de sociale huursector en de koopsector gezamenlijk jaarlijks met 15 miljard euro worden gesubsidieerd blijft de ontwikkeling van de vrije huursector achter. Die is daardoor te klein en te duur", aldus Vastgoed Belang.

(ANP)

Gerelateerde artikelen