Beleggers claimen meer dan 2 miljard van Bayer om Monsanto-deal

Een groep beleggers eist zo'n 2,2 miljard euro in een claimzaak tegen chemieconcern Bayer vanwege de overname van het Amerikaanse Monsanto in 2016.

Het Duitse bedrijf zou zijn aandeelhouders destijds misleid hebben over de risico's die kleefden aan de overname, menen circa 320 institutionele en private investeerders. Vorige maand sprak het advocatenkantoor dat de gedupeerden bijstaat nog van een claim van ruim 1 miljard euro namens ongeveer 250 beleggers. Zowel het geclaimde bedrag als het aantal beleggers dat zich aansloot bij de zaak is sindsdien toegenomen.

De boze beleggers claimen dat hun investeringen door de deal van Bayer minder waard zijn geworden. Bayer kocht Monsanto voor 63 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf maakte onder meer onkruidverdelger Roundup met als werkzame bestandddeel gyfosaat. Er liepen toen al verschillende rechtszaken tegen Monsanto omdat dat goedje kankerverwekkend zou zijn, wat Monsanto en later Bayer ontkennen.

Bayer verzet zich tegen de claim van de investeerders en noemt die ongegrond omdat er altijd in lijn met de bestaande wet en regelgeving gehandeld zou zijn. Desondanks lopen er in de Verenigde Staten nog altijd duizenden Roundup-rechtszaken tegen Bayer dat al jaren veel geld kwijt is om zich daar tegen te verdedigen. Ook verliest het bedrijf geregeld zaken waardoor het risico dat Bayer op zeker moment een hoge schadevergoeding moet betalen, blijft bestaan.

Gerelateerde artikelen