Beleggen in Amsterdamse woningen loont niet meer

Huizen worden steeds duurder, maar huren stijgen niet mee. Beleggers die hun geld in Amsterdamse woningen steken voor verhuur, zullen daar minder profijt van hebben dan voorheen.

Dat voorspellen economen van ING. De huizenprijzen blijven namelijk stijgen, maar huren in de vrije sector stijgen niet mee.

Een van de oorzaken van de huurdaling is de coronapandemie. Die heeft ervoor gezorgd dat veel minder expats naar Nederland verhuisden, terwijl zij normaal gesproken een belangrijke doelgroep zijn voor verhuurd in de vrije sector van Amsterdam. De algehele vraag naar vrijesectorwoningen daalde daardoor in de hoofdstad, aldus ING. Tegelijkertijd lagen de huizenprijzen in het vierde kwartaal van vorig jaar 3,5 procent hoger dan een jaar eerder.

Het directe rendement uit een belegging in een gemiddelde Amsterdamse woning, dus de winst uit de verhuur, daalde volgens ING in het vierde kwartaal van 2020 tot 3,5 procent. Dat was een jaar eerder nog 3,9 procent. Na de jaarwisseling kwam daar nog een hogere overdrachtsbelasting voor beleggers bovenop, waardoor het directe rendement volgens ING met nog eens 0,4 procentpunt is gedaald

Voor woningzoekers in Amsterdam zijn de tegenvallers voor beleggers waarschijnlijk goed nieuws. Investeerders zullen voortaan minder overhebben voor een Amsterdams huis, wat volgens ING de woningprijzen in de stad zal drukken.

Onderzoekers van de bank wijzen er daarbij op dat beleggers in het verleden aardig hun stempel op de Amsterdamse woningmarkt hebben gedrukt. Van alle woningen die eigenaar-bewoners de afgelopen tien jaar in Amsterdam hebben verkocht, belandde 13 procent in handen van particuliere beleggers.

(ANP)

 

Related articles